nieuws

“Versterken van publieke professionaliteit is cruciaal”

inaugurele rede lineke van hal

Dr. Lineke van Hal hield op 26 maart 2024 haar inaugurele rede als lector ‘Beroepsvorming in het Publiek Sociaal Domein’. Je kunt de video-opname terugkijken! Aanwezige uitvoerend professionals zeiden te zijn geraakt door haar woorden. SAM is trots, want “De komst van dit lectoraat is een belangrijke vorm van erkenning van het beroep,” volgens Marcel van Druenen, directeur van SAM.

Direct naar de video-opname van de rede

Zuyd Hogeschool stelde Lineke vragen over haar inauguratie. Hun bericht vind je hier. SAM pikte deze vragen eruit:

Wat hoop je dat het publiek het meest zal bijblijven van deze dag?
“Vooral het besef dat het voor een sociaal rechtvaardige samenleving van belang is dat de uitvoering van de Participatiewet professioneel gebeurt: op waardige en rechtvaardige wijze. Publieke professionals spelen hierin een cruciale rol, en het is belangrijk dat hun werk wordt erkend, gewaardeerd en versterkt. Dit vraagt een bewustzijn van hun maatschappelijke opdracht, van de verschillende waarden die op het spel staan en van het belang van voortdurende professionele ontwikkeling. Dit betekent bijvoorbeeld dat ze met anderen op hun handelen reflecteren en onrechtvaardigheden in beleid en uitvoering signaleren en agenderen. Het is niet alleen belangrijk dat hun werk deugt, maar ook dat het deugd doet. Dat is een professionele verantwoordelijkheid, maar (gemeentelijke) organisaties, hogescholen en politiek moeten professionals in staat stellen dit voortdurend te realiseren.”

Wat staat nu bovenaan jouw to-do-list als lector?
“Samen met anderen een opleidingsaanbod ontwikkelen dat gericht is op het versterken van publieke professionaliteit bij zowel studenten als werkende professionals.”

Over het lectoraat
Het bijzonder lectoraat Beroepsvorming in het Publiek Sociaal Domein richt zich op het versterken van professionals die werkzaam zijn in het publiek sociaal domein. De focus ligt op publieke professionals die de Participatiewet uitvoeren. Lineke van Hal: “Er zijn binnen deze beroepsgroep grote verschillen wat betreft opleidingsachtergrond en werkomgeving. Zowel gevolgde opleidingen als gemeentelijke werkcontexten - die van elkaar verschillen in visie, werkwijze en managementstijl – hebben een stevige invloed op hun professioneel handelen en op de kwaliteit van dienstverlening. Hoe kunnen we professionals in deze gefragmenteerde beroepsgroep versterken? Dit vraagt niet alleen iets van individuele professionals, maar ook van het collectief van professionals en de organisaties en instituties waar zij deel van uitmaken. Beroepsvorming vereist dan ook samenspel.

Dit publiceerde SAM eerder al over Lineke

gerelateerde artikelen

gesprek igm-model
29 april

Een goed gesprek over het IGM-model

Het integratief gedragsmodel (IGM) wordt steeds populairder in het sociaal domein. Steeds meer professionals hebben er houvast aan. Je kunt …

presentatie leeragenda
29 april

“Zó gaan we leren de nieuwe Participatiewet goed uit te voeren”

De herziening van de Participatiewet is een grote opgave die alleen slaagt als alle betrokken partners die samen uitvoeren. Op …

wist je dat-sam-1200
23 april

Wist je dat…. bijstand geen inkomen is, maar een voorziening?

Het is de laatste tijd vaak in het nieuws geweest: gokken met bijstandsgelden. De vraag is: mag dat? De bijstand …