nieuws

Een goed gesprek over het IGM-model

gesprek igm-model

Het integratief gedragsmodel (IGM) wordt steeds populairder in het sociaal domein. Steeds meer professionals hebben er houvast aan. Je kunt het gebruiken om motivatie en gedrag van mensen beter te begrijpen en beïnvloeden. Yannick Bleeker en Roland Blonk hielden er een goed gesprek over in de eerste van een reeks webinars van het Kwaliteitsregister Sociaal Domein (KRSD). Nu te bekijken!

Veel SAM-leden zijn enthousiast over het IGM. Niet zo gek, want het maakt zoiets lastigs als motivatie en gedrag overzichtelijk en grijpbaar. En het combineert wetenschappelijke inzichten met een heel praktische aanpak waar je in de praktijk mee uit de voeten kunt.

Het model wordt gebruikt om motivatie en gedrag van mensen te kunnen begrijpen en beïnvloeden. Dat is handig als je iemand wil helpen met stoppen met roken, wil motiveren om optimale arbeidsparticipatie te realiseren, of om anders met geld om te gaan. In de kern stelt het IGM dat gedrag (zoals stoppen met roken) begint met van plan zijn om dat gedrag te vertonen. En dat wordt weer bepaald door 2 factoren: willen en kunnen.

Een goed gesprek over het IGM: nu te bekijken!
Op 27 maart spraken experts Roland Blonk en Yannick Bleeker over het IGM in de eerste uitzending van een reeks webinars van de KRSD-academie. Een gesprek over de complexe realiteit waarmee mensen in de bijstand en hun consulenten moeten zien om te gaan: wat kan dit gedragsmodel betekenen voor de uitvoeringspraktijk? En hoe gebruik je zo'n model dan op een manier dat je wel kritisch blijft op hoe je het toepast in een concrete situatie?

Het gesprek kun je terugkijken op vimeo.com > Met dank aan het Kwaliteitsregister Sociaal Domein (KRSD)

Meer weten over het IGM?
Hier vind je alle informatie! Je kunt daar zelf direct mee aan de slag. Er is een boek, een kwartet en zelfs een ‘spiekwaaier’ die je altijd al had willen hebben ;-).

gerelateerde artikelen

trainingsaanbod 113
15 mei

Met een jongvolwassene over zelfmoord praten. Hoe dan?

Soms vermoed je iets. En denk je later: had ik maar… Soms vermoed je niets en gebeurt het toch. Zelfmoord …

internetconsultatie
13 mei

Wetswijziging financieel ontzorgen inburgeraars

Op het ministerie van SZW ligt een wetswijziging klaar die gaat over het financieel ontzorgen van (asiel)statushouders. Die wijziging wordt …

oproep kopkrakers
08 mei

Help mee nieuwe Koprakers te ontwikkelen!

Iemand motiveren om te solliciteren ónder zijn ontwikkelingsniveau, hoe zou jij dat doen? Dat is een typische ‘Kopkraker’. Kopkrakers is …