nieuws

“Willen we mensen wel van hun schulden afhelpen?”

schuldsanering.png

“Is schuldsanering er wel echt op gericht om mensen te helpen?” vraagt Reinout Wibier zich af. Hij is hoogleraar privaatrecht en vindt dat de schuldsanering op de schop moet. Donderdag 26 januari licht hij zijn standpunt toe in NVVK Live, de periodieke talkshow van de NVVK. Geef je op en praat mee!

Wibier 'viel van zijn stoel' toen hij reacties las op het voornemen van minister Weerwind van Rechtsbescherming om de Faillissementswet te wijzigen. De mensen die reageren zijn bang dat het ‘draagvlak voor schuldregelingen bij schuldeisers ondermijnd wordt’. Wibier schrijft in het Nederlands Juristenblad (NJB): “De Wsnp was toch bedoeld om schuldenaren te helpen?”

Dat kleine schuldeisers gedupeerd kunnen worden door een schone lei, erkent Wibier. Hij oppert de mogelijkheid om aan die groep een hoger percentage van de oorspronkelijke vordering uit te keren dan aan schuldeisers die er niet van wakker liggen dat een betaling achterwege blijft.

Wibier verbaast zich over de verschillen in benadering bij schulden van bedrijven en die van natuurlijke personen. “Kennelijk leeft er in ons collectieve rechtsgevoel de gedachte dat wie schulden maakt moet bloeden. Maar alleen als het om een natuurlijk persoon gaat,” aldus Wibier.

Doorgaan of veranderen
“Willen we zoveel mogelijk mensen van hun schulden afhelpen of willen we de opbrengst voor de schuldeiser zo hoog mogelijk houden?” vraagt Wibier zich af. Het antwoord op die vraag bepaalt of we op de huidige voet doorgaan, of het roer omgooien.

Kans op misbruik
Vaker kwijtschelden levert misschien gevaar van misbruik op, erkent Wibier. Volgens hem is dat te voorkomen door hulpvragers onder ede te laten verklaren dat zij alles hebben geprobeerd om hun schuldeiser te betalen. Maar belangrijk is volgens hem ook dat we ons realiseren dat schulden ongelijk verdeeld zijn. 'De verdeling is minstens even vaak het gevolg van pech/geluk als van eigen verdienste'. Daarom is volgens hem een barmhartigere, minder veroordelende opstelling noodzakelijk.

NVVK Live met prof.mr. Wibier
Donderdag 26 januari gaat Wibier tijdens de talkshow NVVK Live in op de reacties op zijn stuk. Heb jij nu al vragen die je hem wil stellen? Mail ze aan de NVVK. Wil je meekijken en reageren op wat er ter sprake komt? Meld je hier aan.

Bron: NVVK

gerelateerde artikelen

hans bussing kascontrole
03 mei

Hans zoekt een collega-schatkistbewaker

SAM is een vereniging. En we doen alles zoals het hoort. We hebben dus een ledenvergadering, een jaarrekening én een …

presentatie leeragenda
29 april

“Zó gaan we leren de nieuwe Participatiewet goed uit te voeren”

De herziening van de Participatiewet is een grote opgave die alleen slaagt als alle betrokken partners die samen uitvoeren. Op …

gesprek igm-model
29 april

Een goed gesprek over het IGM-model

Het integratief gedragsmodel (IGM) wordt steeds populairder in het sociaal domein. Steeds meer professionals hebben er houvast aan. Je kunt …