nieuws

Wetsvoorstel pro-actieve dienstverlening: wat merk jij ervan?

wetsartikel pro actieve dienstverlening

SAM houdt in de gaten of wetsvoorstellen belangrijk zijn voor ons werk. Dit is er zo eentje die we er toch even uit willen pikken. Over ‘pro-actieve dienstverlening’. We vertellen je graag waar dat voorstel over gaat, maar willen ook weten of jouw gemeente hier al mee werkt of dat jullie op een andere manier bezig zijn niet-gebruik van regelingen terug te dringen. Laat het ons weten via hallo@sam.nl!

Als deze wet er komt, mogen gemeente, UWV en SVB via databestanden onderzoeken wie recht heeft op een uitkering of voorziening van een andere instantie, maar die niet gebruikt. Dan mag je contact opnemen met die mensen en hen ondersteunen als zij een aanvraag voor een uitkering of voorziening willen doen. Pro-actief dus. Het doel hiervan is niet-gebruik van uitkeringen en andere voorzieningen in de sociale zekerheid verminderen.

Hier lees je meer over dat wetsvoorstel.

Bestaanszekerheid
Branko Hagen, programmamanager bij SAM: “Het is goed om te weten dat het ministerie het belangrijk vindt dat als mensen recht hebben op inkomensregelingen of voorzieningen, zij daar ook op worden gewezen. De regelingen zijn er gekomen om mensen meer bestaanszekerheid of maatschappelijke deelname te bieden. Als mensen door onbekendheid hiermee daar geen gebruik van maken, hebben zij onterecht minder bestaanszekerheid.”

Té pro-actief?
De verwachting is dat proactieve dienstverlening leidt tot een stijging van het gebruik van uitkeringen en voorzieningen in de sociale zekerheid. Ook is de verwachting dat mensen hierdoor meer persoonlijke overheidsdienstverlening ervaren. Maar het voorstel bevat ook een waarschuwing: ‘Bij inzet van proactieve dienstverlening kan het voorkomen dat mensen worden benaderd die hier geen prijs op stellen, bijvoorbeeld omdat zij bewust geen gebruik van een uitkering maken. Zij kunnen aangeven dat zij niet benaderd willen worden.’

Hoe doet jouw gemeente dit?
Hoe gaat jouw gemeente om met niet-gebruik van regelingen? Is daar beleid voor? Ben jij zelf ook al pro-actief bezig met je inwoners? We zijn ook benieuwd hoe jij denkt over het uitbreiden van de dienstverlening naar een loket voor álle inkomensvoorzieningen.

Vertel het ons via hallo@sam.nl! De reacties verwerken we en delen we weer. Zo blijven we elkaar inspireren.

gerelateerde artikelen

trainingsaanbod 113
15 mei

Met een jongvolwassene over zelfmoord praten. Hoe dan?

Soms vermoed je iets. En denk je later: had ik maar… Soms vermoed je niets en gebeurt het toch. Zelfmoord …

internetconsultatie
13 mei

Wetswijziging financieel ontzorgen inburgeraars

Op het ministerie van SZW ligt een wetswijziging klaar die gaat over het financieel ontzorgen van (asiel)statushouders. Die wijziging wordt …

lansco
08 mei

Voor jezelf beginnen vanuit de bijstand: bij een sociale coöperatie

Mensen aan het werk helpen is de kern van wat je doet. Maar wat als iemand echt niet voor een …