nieuws

“Ons beroepsstatuut geeft mij houvast”

20220224_Nieuwsbriefbeeld_Beroepsstatuut.png

Bij Sociale Zaken Maastricht Heuvelland volgen alle medewerkers een scholingsprogramma over maatwerk. Daarin is een hele module gewijd aan het SAM-beroepsstatuut. Christel Cartigny, consulent sociaal domein, is daar blij mee: “Hiermee geven we aan hoe we willen werken. Het geeft ons als professionals houvast én positie.”

Bij Sociale Zaken Maastricht Heuvelland volgt iedereen hetzelfde scholingsprogramma over maatwerk: consulenten, vakinhoudelijk adviseurs, sociaal rechercheurs, administratief medewerkers, echt iedereen. Mariena van der Slot organiseert – samen met haar collega’s van het team Opleiden en Trainen – het scholingsprogramma. Zij is specialist Opleiden en Trainen bij Sociale Zaken Maastricht Heuvelland. “Wij zijn een uitvoeringsorganisatie voor Wmo, participatie, jeugd en onderwijs, dus met zijn allen zijn we bezig om maatwerk te leveren voor de inwoners. Ook mensen die zich bezighouden met planning of administratie zijn zich bewust van die opgave.”

Beroepsstatuut als aanjager
Dat betekent dat ook al die medewerkers zich verdiepen in het beroepsstatuut van SAM? Mariena: “Jazeker! We hebben de training nu een eerste keer gegeven en merkten dat iedereen actief met de artikelen in het beroepsstatuut aan de slag ging. Je kon aangeven welke artikelen je belangrijk vindt en waarom. En ook welke onderdelen in de organisatie meer aandacht verdienen. Wij koppelen dat dan intern ook terug. Zo willen we een dynamisch proces op gang brengen en de inhoud en kern van het beroepsstatuut continu onder de aandacht houden.”

Deze reacties kreeg Mariena van collega’s binnen over het statuut:
“Wanneer je in het sociaal domein werkt, moet je dit wel ondersteunen.”
“Ook belangrijk om dit uit te dragen naar burgers.”
“Goed dat iedereen hierin meegenomen wordt.”

Niet exotisch, maar van onszelf
Ook Christel Cartigny, consulent sociaal domein, volgde het scholingsprogramma. “Het is echt goed dat er een beroepsstatuut is. Maar het is helemaal niet zo’n exotisch product hoor. Het is van onszelf. Veel consulenten die het lezen denken: ja natuurlijk. Dit is ons werk. Als je iets ‘statuut’ noemt, zet je het op een afstand misschien, maar ook op een erepodium: kijk, hier staan wij voor. Ook aan andere partijen om ons heen laten we zien: zo willen wij werken.”

Scherp blijven
Jullie zijn echt in het beroepsstatuut gedoken op zoek naar artikelen waarin je je herkent. Welke was dat voor jou? Christel: “Ik heb artikelen gekozen waarvan ik wel vind dat we er scherp op moeten blijven: die gaan over goed kijken en luisteren naar de behoeften van de burger. Dat vind ik nog steeds moeilijk. Omdat het lang duurt voordat iemand zich blootgeeft. Terwijl je ook druk voelt om iemand zo snel mogelijk naar werk te krijgen. Want er wordt wel verwacht dat we zoveel mogelijk uitstroom genereren.”

Wat wil jij?
Hoe helpt het statuut je dan? Christel: “Het statuut helpt mij om die tijd wel te nemen. Daarin staat glashelder dat we er allereerst zijn voor het welzijn van de burger. En echte problemen zoals huiselijk geweld, verslaving, schulden, daar komen mensen in het eerste gesprek niet mee. Aan iemand vragen ‘wat heb je nodig?’ en ‘wat wil jij gaan doen voor een bestaans-zeker leven?’, dat is onze belangrijkste taak. Daar moeten we antwoord op krijgen. Goed luisteren is de enige route naar succes.”

Beoordelingsgesprekken
Mariena vult ten slotte nog aan dat ook bekeken wordt of het beroepsstatuut breder in de organisatie gebruikt kan worden. Bijvoorbeeld bij beoordelingsgesprekken: “Daarin komen competenties naar voren die erg samenvallen met het beroepsstatuut: integraal werken, oordeelsvorming en klantgerichtheid bijvoorbeeld.”

Inspirerend
Mariena roept haar collega’s ook op om via SAM te ontdekken wat er in andere gemeenten gebeurt in het sociaal domein. “Er zijn in het land zoveel professionals die ongeveer hetzelfde doen. Daarom is het zo belangrijk om ons allemaal te committeren aan dat beroepsstatuut en vanuit gemeenschappelijke waarden te werken. Het is heel inspirerend om te zien hoe andere organisaties het doen, en om ervaringsdeskundigen of wetenschappers te ontmoeten en beluisteren en bevragen via de beroepsvereniging.”

De ‘praatplaat’ over het SAM-beroepsstatuut die Sociale Zaken Maastricht Heuvelland gebruikt in het scholingsprogramma:

praatplaat-1024x724.png

gerelateerde artikelen

gesprek igm-model
29 april

Een goed gesprek over het IGM-model

Het integratief gedragsmodel (IGM) wordt steeds populairder in het sociaal domein. Steeds meer professionals hebben er houvast aan. Je kunt …

presentatie leeragenda
29 april

“Zó gaan we leren de nieuwe Participatiewet goed uit te voeren”

De herziening van de Participatiewet is een grote opgave die alleen slaagt als alle betrokken partners die samen uitvoeren. Op …

wist je dat-sam-1200
23 april

Wist je dat…. bijstand geen inkomen is, maar een voorziening?

Het is de laatste tijd vaak in het nieuws geweest: gokken met bijstandsgelden. De vraag is: mag dat? De bijstand …