nieuws

Hoe is het met jouw werkgeluk?

Werkgelukambassadeur Simone van Leeuwen.jpg

“Het enige wat je mee hoeft te nemen is gezond boerenverstand en vertrouwen in je medemens,” zegt Simone van Leeuwen over haar inspiratiesessie Werkgeluk. Die sessie is onderdeel van het evenement Krachttoer, op 23 maart, georganiseerd door Fryslân Werkt. Wij van SAM wilden meer weten over dat werkgeluk. En hoe word je eigenlijk ‘werkgelukambassadeur’ zoals Simone?

Foto: Werkgelukambassadeur Simone van Leeuwen

Toen Simone van Leeuwen in 2013 bij Gemeente Leeuwarden op de HR-afdeling kwam werken, wist ze: ik wil aan de slag met duurzame inzetbaarheid: “Hoe zorg ik ervoor dat mensen met plezier werken? Dat is nog steeds mijn belangrijkste drijfveer. In 2014 zijn we toen met een campagne begonnen: ‘Plezier werkt’ en in 2017 volgde ik de masterclass ‘Grondslagen van geluk’. Zo ben ik steeds meer vanuit de geluksgedachte gaan denken en werken.”

Friesland is ‘blue zone’
Maar staat iedereen wel open voor ‘geluk’ op de werkvloer? Het klinkt wel een beetje zweverig. “Haha, geluk is een term met voor- en tegenstanders inderdaad. En hier in Friesland is het al snel: ‘Doe maar normaal’. Tegelijkertijd zijn Friese mensen het gelukkigst van alle Nederlanders. Het heeft volgens mij te maken met: het leven nemen zoals het is. En daar tevreden mee zijn."

Team Werkplezier
“Bovendien kun je het noemen zoals je wilt. In Amsterdam noemen ze het happiness officers. Waar het om gaat, is dat je er als organisatie voor open staat om geluk of plezier echt aandacht te geven. In 2019 hebben we ‘gelukkigere medewerkers’ officieel als organisatiedoelstelling gedefinieerd. Toen zijn mensen opgeleid tot werkgelukambassadeur. Twee van hen zaten ook in het Team Werkplezier dat geïnitieerd is door een directielid om gedurende de corona-periode aandacht te blijven vragen voor werkplezier. Dat team heeft allerlei leuke initiatieven georganiseerd.”

Wat is geluk?
Om eraan te kunnen werken, moet je natuurlijk eerst weten wat geluk op de werkvloer precies is. Simone legt uit: “Wij gebruiken in onze organisatie de Werkgeluk Piramide. Dat is een praktisch model dat werkgeluk voor jezelf tastbaar en direct toepasbaar maakt. Die piramide bestaat uit drie lagen. De onderste laag gaat over plezier en verbinding: contact met collega’s, humor, plezier en sfeer. De middelste laag is ‘voldoening’: kun je bereiken wat je wilt bereiken? Daarin is autonomie ook heel belangrijk: kan ik zelf mijn werk vormgeven? De toplaag gaat over ‘zingeving’: heeft wat ik doe betekenis, ook buiten de organisatie? Kloppen de waarden van de organisatie met mijn eigen waarden? Die drie aspecten kun je cijfers geven en zo kijken waar nog verbetering ligt voor jou.”

werkgeluk piramide.png

En hoe kun je daar bewust aan werken?
“We organiseren allerlei kleine en grote evenementen. Maar onze ambassadeurs voeren ook werkgelukgesprekjes. Heel klein, maar enorm wezenlijk en soms zelfs met groot effect. We ontmoeten dan vaak mensen die zeggen: ik heb niet meer zulk leuk werk, maar ik kan niet zonder het geld, want ik heb een hypotheek en studerende kinderen. Maar met meer geloof in jezelf kan het vaak beide: én leuk werk én geld verdienen. En als het even niet zo leuk is, maar je er toch bewust voor kiest, is dat ook oké. Het is mijn missie om mensen bewust te laten kiezen. Werken is een groot deel van je leven. Wees je bewust van wat het je brengt, je hebt echt keuzes.”

Hoe introduceer ik dit in mijn eigen organisatie?
“Je hebt allereerst een ambassadeur nodig. En neem vervolgens kleine stapjes. Ik begon hier in 2014 en nu staat geluk als doel in het coalitieakkoord van onze gemeente. Ook belangrijk: doe het niet alleen. Werkgeluk creëer je altijd samen met anderen. Zoek mensen die hier enthousiast over zijn en niet meteen morgen klaar willen zijn. Hang ook niet aan het woordje ‘geluk’. Als een andere term beter werkt, is dat ook goed. Vraag je af: waar lopen mensen warm voor? Uiteindelijk gaat het erom dat je je ervan bewust wordt dat je je eigen geluk en werkplezier kunt beïnvloeden.”

En wat altijd mag: Simone bellen! Ze werkt vanaf 8 mei bij Gemeente Súdwest Fryslân.

Werkgelukambassadeurs van Gemeente Leeuwarden.jpg

Foto: Werkgelukambassadeurs van Gemeente Leeuwarden na het afronden van hun opleiding

gerelateerde artikelen

hans bussing kascontrole
03 mei

Hans zoekt een collega-schatkistbewaker

SAM is een vereniging. En we doen alles zoals het hoort. We hebben dus een ledenvergadering, een jaarrekening én een …

presentatie leeragenda
29 april

“Zó gaan we leren de nieuwe Participatiewet goed uit te voeren”

De herziening van de Participatiewet is een grote opgave die alleen slaagt als alle betrokken partners die samen uitvoeren. Op …

gesprek igm-model
29 april

Een goed gesprek over het IGM-model

Het integratief gedragsmodel (IGM) wordt steeds populairder in het sociaal domein. Steeds meer professionals hebben er houvast aan. Je kunt …