nieuws

Een rijk leven zonder geld

schulden.011eec.original.cafa37.jpg

Ervaringsdeskundige Stella de Swart vertelt haar verhaal in onze online bijeenkomt

Stella’s verhaal

“Als je op je aller kwetsbaarst bent is het moeilijk om hulp te vragen”, is een van de uitspraken die Stella de Swart deed tijdens het inspiratievoorbeeld uit de praktijk van afgelopen vrijdag 26 februari. Sam blikt terug op een online sessie vol inspiratie. De waarde van het cliëntperspectief in de schuldhulp- en dienstverlening is vaak nog onderbelicht. Met deze sessie hebben we een kijkje kunnen nemen in het leven van Stella de Swart tijdens haar schuldhulpverleningsverleden. Haar verhaal in een notendop:


Ze vertelt ons over haar jaren als begin dertiger. Ze heeft een goede baan en een leuke man. Ze kopen een prachtig huis in Amsterdam voor 4,5 ton en krijgen daar twee kinderen samen. Na een aantal jaar blijkt het huwelijk toch niet te werken en besluiten ze van elkaar te scheiden. Echter blijkt achteraf dat ze de zaken omtrent het huis en de hypotheek toch niet zo heel goed geregeld waren. Stella gaat op zoek naar een nieuwe woning, maar dit blijkt lastig in het gewilde Amsterdam. Ze hopt van woning naar woning, ze raakt ondertussen haar baan kwijt en als klap op de vuurpijl wordt ze ook nog eens ernstig ziek: baarmoederhalskanker. Van een werkloosheidsuitkering, naar de Ziektewet, om uiteindelijk in de bijstand terecht te komen. Stella’s inkomen gaat binnen een paar jaar drastisch omlaag en er ontstaan schulden. Ze moet zich aanmelden bij de voedselbank en de schuldhulpverlening.


Een schijnend verhaal, waarvan er duizenden zijn in Nederland. Dit verhaal laat goed zien dat er in de meeste gevallen geen ‘schuld’ toe te kennen valt. Het is vaak een samenloop van omstandigheden waarbij mensen gewoon heel – maar dan echt – heel erg veel pech hebben.


Stella heeft inmiddels al haar schulden afbetaald en begint haar leven beetje bij beetje weer op te bouwen. Stella heeft daarnaast een boek geschreven over haar ervaringen van de afgelopen jaren, genaamd ‘Armoede krijg je gratis’, dat aankomend voorjaar uitgebracht zal worden.

Stella’s adviezen voor de praktijk

Voor alle professionals die actief zijn in het werkveld van de schuldhulpverlening, heeft ze nog een aantal adviezen:


Stella laat weten dat ze graag eerder hulp had ontvangen. Toen Stella een werkloosheidsuitkering kreeg, ging haar inkomen al omlaag en dit werd nog minder toen ze in de Ziektewet terecht kwam. Ze had in dat stadium eigenlijk al hulp willen ontvangen. Toen Stella eenmaal zelf hulp ging zoeken, vond ze dit wel lastig. Ze wist niet precies waar ze zich kon aanmelden, de toegang naar de schuldhulpverlening is dus niet altijd even zichtbaar. Tegelijkertijd zijn er ook veel verschillende organisaties actief (e.g. budgetbeheer, vrijwilligers, beschermingsbewind), waardoor ze af en toe de bomen door het bos niet meer zag. Hierbij is haar advies dat een integrale samenwerking met een aantal hoofdorganisaties misschien wel beter en duidelijker zou zijn.


Daarnaast geeft ze aan dat er toch wel wat verschillen zitten in de cliënten die zich aanmelden voor schuldhulpverlening. Ze had graag gezien dat er af en toe wat meer maatwerk werd geleverd, bijvoorbeeld bij een budgettraining. Wat hierbij zou helpen is als de professionals wat gerichtere vragen zouden stellen. Waar heb jij behoefte aan? Wat zou je nog willen leren? Waar zou ik je bij kunnen helpen?


Stella gaf aan dat het als schuldenaar heel erg moeilijk is om toe te geven dat je hulp nodig hebt. Ze was op dat moment eigenlijk op haar aller kwetsbaarst. Wat ze graag meer had gezien was dat haar schuldhulpverlener ook iets kwetsbaars over zichzelf had verteld, zodat de verhouding onderling wat gelijkwaardiger was geweest, waardoor het misschien makkelijker was om zichzelf open te stellen. Tot slot geeft ze aan dat het helpend zou zijn als schuldhulpverleners een meer onbevooroordeelde houding zouden hebben, want eigenlijk kan een situatie als de hare iedereen overkomen.


– Joyce Croese

gerelateerde artikelen

gesprek igm-model
29 april

Een goed gesprek over het IGM-model

Het integratief gedragsmodel (IGM) wordt steeds populairder in het sociaal domein. Steeds meer professionals hebben er houvast aan. Je kunt …

presentatie leeragenda
29 april

“Zó gaan we leren de nieuwe Participatiewet goed uit te voeren”

De herziening van de Participatiewet is een grote opgave die alleen slaagt als alle betrokken partners die samen uitvoeren. Op …

wist je dat-sam-1200
23 april

Wist je dat…. bijstand geen inkomen is, maar een voorziening?

Het is de laatste tijd vaak in het nieuws geweest: gokken met bijstandsgelden. De vraag is: mag dat? De bijstand …