nieuws

Al 150 gemeentes werken met Collectief Schuldregelen

20220201_Nieuwsbeeld_Collectieve-schuldhulp_01.png

Tot voor kort werkte Haarlem uitsluitend met schuldbemiddelingen. Een tijdrovend proces van schuldenoverzichten krijgen, dossiers compleet maken en afloscapaciteit berekenen. ‘Zo zakelijk, alsof het over dingen gaat. in plaats van inwoners met schulden weer op weg helpen in de maatschappij’, zegt projectleider Schulden en minima Corinne Visser.

Begin januari ondertekende Haarlem het contract voor Collectief Schuldregelen. Kort daarvoor omarmde de gemeente de inzet van saneringskredieten en het Schuldenknooppunt al. Haarlem wil op deze manier samen met schuldeisers inwoners met schulden sneller grip geven op hun schulden – en dus op hun leven.

Saneringskredieten: eerst voor jongeren

In 2017 werd voor jongeren met problematische schulden al het project NewFuture opgezet: jongeren kregen saneringskredieten aangeboden dankzij een speciaal fonds. Daardoor kunnen ze hun leven veel sneller oppakken. Viel een jongere het ene jaar nog totaal buiten de boot, dankzij het saneringskrediet deed hij het andere jaar een opleiding tot buschauffeur. In datzelfde jaar vond hij een baan.

Nu voor iedereen

Die versnelling gunt Haarlem nu ook andere inwoners. Vorig jaar werd dat voorbereid door een contract met Kredietbank Nederland te sluiten en de software aan te passen. Haarlem pakte ook direct aansluiting op het Schuldenknooppunt mee en startte vervolgens een traject om Collectief Schuldregelen in te voeren. Want nog niet alle grote landelijke schuldeisers zitten in het Schuldenknooppunt.

Nieuwe werkwijze voor schulddienstverleners

Tegelijkertijd bereidde de gemeente de medewerkers voor op de nieuwe werkwijze: het inzetten van ‘saneringskredieten tenzij’ en veel aandacht voor de klantcasus en voor maatwerk. ‘We gaan voor een saneringskrediet, ook bij een gescheiden moeder die misschien nog een opleiding afrondt en daarna mogelijk iets meer gaat verdienen’, aldus Visser. ‘Het is fantastisch als ze daar direct zelf profijt van heeft.’

Doen waarvoor je bent opgeleid

De nieuwe manier van werken is efficiënter, maar dat betekent niet dat de formatie wordt verkleind. Door de efficiëntieslag van Collectief Schuldregelen kunnen de consulenten meer doen waarvoor ze zijn opgeleid en getraind: het begeleiden van de klant. Ook hebben ze meer tijd om schuldeisers te benaderen die nog niet meedoen met Collectief Schuldregelen.

Nazorg door budgetcoaches blijft

Wat niet verandert is de nazorg door budgetcoaches. Zij blijven inwoners in het laatste jaar van de schuldregeling en een periode daarna helpen om steeds meer geldzaken zelf te regelen. ‘Want we willen de inwoners natuurlijk niet weer terugzien met schulden’, benadrukt Visser. Diezelfde coaches doen overigens ook aan vroegsignalering bij betaalachterstanden bij de gemeentelijke zorgpolis, zijn vraagbaak bij geldzorgen, geven preventielessen en verzorgen de cursus Grip op geld.

Dit is een verkorte versie van dit artikel op de website van NVVK.

gerelateerde artikelen

hans bussing kascontrole
03 mei

Hans zoekt een collega-schatkistbewaker

SAM is een vereniging. En we doen alles zoals het hoort. We hebben dus een ledenvergadering, een jaarrekening én een …

presentatie leeragenda
29 april

“Zó gaan we leren de nieuwe Participatiewet goed uit te voeren”

De herziening van de Participatiewet is een grote opgave die alleen slaagt als alle betrokken partners die samen uitvoeren. Op …

gesprek igm-model
29 april

Een goed gesprek over het IGM-model

Het integratief gedragsmodel (IGM) wordt steeds populairder in het sociaal domein. Steeds meer professionals hebben er houvast aan. Je kunt …