nieuws

“800,- energietoeslag is echt te weinig!”

ruud-van-den-tillaar.jpeg

De 800 euro ter compensatie van lage inkomens vanuit het kabinet is volgens Ruud van den Tillaar, directeur van de Limburgse Kredietbank en bestuurslid bij SAM, een druppel op een gloeiende plaat. In een interview met 1Limburg waarschuwt hij: “De mensen die nu in de schulden raken, kloppen waarschijnlijk pas over vijf jaar bij ons aan.”

Het kabinet heeft aangegeven mensen met lage inkomens te willen ondersteunen. Zo krijgen minima 800 euro compensatie, in plaats van de 200 euro waar het kabinet eind vorig jaar mee kwam.

Passende balans
“800 euro is echt te weinig. Er moet een structurele oplossing komen. De minimumlonen en de bijstand moeten stijgen, zo actueel mogelijk”, verzucht Van den Tillaar. “Mensen met schulden worden moedeloos in deze tijd. Stel, je hebt maar honderd euro aan inkomsten, en de kosten stijgen naar 105 euro. Dan heb je dus al een gat.”

“Zelfs onze professionals die deze mensen begeleiden, vinden het de laatste tijd vaak lastig om dan een passende balans te maken”, geeft de directeur aan. “Daarbij is het erg ingewikkeld om na te gaan op welke regelingen mensen eventueel nog meer aanspraak kunnen maken.” Iemand die in de schulden zit, kan aanspraak maken op 26 verschillende regelingen.

Nieuwe tv kopen
De manier waarop mensen de 800 euro binnenkrijgen, is essentieel volgens Van den Tillaar. “Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat mensen met schulden minder rationele keuzes maken. Als het geld in één keer wordt overgemaakt, zou het dus kunnen zijn dat ze daar toch die nieuwe tv van kopen. ‘De rest komt dan later wel’, denken ze.”

Het beste is volgens Van den Tillaar om het geldbedrag rechtstreeks naar bijvoorbeeld de energieleverancier over te maken. “Dan hebben ze er structureel profijt van.”

43.000 euro schuld
Linksom of rechtsom verwacht hij dat het leidt tot een grotere toestroom van hulpaanvragen bij ‘zijn’ Kredietbank. Maar dan nog niet direct: “Onderzoek wijst uit dat mensen met schulden zich pas na vijf jaar bij ons melden. Dan hebben ze een gemiddelde schuld van 43.000 euro opgebouwd en zien ze door de bomen het bos niet meer. Het zal dus wel z’n uitwerking hebben, maar dat duurt nog even.”

Bron: https://www.1limburg.nl/mensen-met-schulden-worden-moedeloos-deze-tijd

gerelateerde artikelen

hans bussing kascontrole
03 mei

Hans zoekt een collega-schatkistbewaker

SAM is een vereniging. En we doen alles zoals het hoort. We hebben dus een ledenvergadering, een jaarrekening én een …

presentatie leeragenda
29 april

“Zó gaan we leren de nieuwe Participatiewet goed uit te voeren”

De herziening van de Participatiewet is een grote opgave die alleen slaagt als alle betrokken partners die samen uitvoeren. Op …

gesprek igm-model
29 april

Een goed gesprek over het IGM-model

Het integratief gedragsmodel (IGM) wordt steeds populairder in het sociaal domein. Steeds meer professionals hebben er houvast aan. Je kunt …