nieuws

“We zijn geen wandelende wetbundels”

aukje-de-vries.jpg

Uitvoerend professionals in het sociaal domein kennen dat wel: een casus waar je buikpijn van krijgt. Kom je er intern niet uit? Dan kun je ‘opschalen’ naar het landelijke Maatwerkloket van het Programma maatwerk Multiprobleemhuishoudens (PMM). Aukje de Vries, Maatwerkfunctionaris in Leeuwarden, is daar blij mee. “Ze helpen je met slimmigheidjes.”

Op initiatief van de ministeries van BZK, JenV, OCW, SZW en VWS is in 2019 het Programma Maatwerk Multiprobleemhuishoudens (PMM) in het leven geroepen. Dit initiatief richt zich op de zogenoemde wicked problems: unieke situaties met een unieke samenloop, waarbij de professionals en de inwoner of het huishouden vastlopen. PMM wil professionals meer slagkracht geven om zo’n impasse te doorbreken.

https://maatwerkmultiprobleemhuishoudens.nl/

Netwerk
“Ik zie het loket als een verlengstuk van ons interne casusteam,” vertelt Aukje de Vries. Als Maatwerkfunctionaris Sociaal Domein ziet ze veel voordelen. “Ons casusteam is multidisciplinair, maar we zijn ook weer geen wandelende wetbundels. Het Maatwerkloket heeft juristen die met je meedenken bij een casus die vastloopt. En er is een landelijk netwerk van ambassadeurs die in het Maatwerkregister staan. Zij werken bij DUO, gemeenten, het UWV, al die organisaties waar je gedoe mee kan hebben, als inwoner van Nederland. Via zo’n ambassadeur kun je snel contact maken om iets voor een inwoner op te lossen.”

Uitpluizen
Volgens Aukje vraagt het inzetten van maatwerk wel om doorzettingsvermogen: “Nee zeggen omdat iets niet mag volgens de wet, scheelt je namelijk tijd en uitzoekwerk.

Als je als uitvoerende professional hoort dat jouw maatwerkoplossing niet kan of mag, zou je altijd de vraag moeten stellen; ‘Wie zegt dat en waar staat dat?’. Het is vaak een kwestie van cultuur. Als iemand heeft geroepen dat iets niet kan, nemen we dat te gemakkelijk aan. Ga uitpluizen hoe het precies zit en zoek contact met het Maatwerkloket van PMM. Zij kunnen je helpen met “slimmigheidjes” en meedenken in de beste oplossing voor jouw probleem.”

Bijeenkomsten
Speelt er op dit moment geen urgente complexe casus maar wil je wel gebruikmaken van de voordelen van PMM? Dat kan ook. Je kunt bijvoorbeeld deelnemen aan masterclasses over maatwerk bij multiproblematiek en aan bijeenkomsten voor maatwerkfunctionarissen om casuïstiek en kennis uit te wisselen. Je leest er alles over op:

https://maatwerkmultiprobleemhuishoudens.nl/

Nog een aanrader: download op deze site het boekje ‘9 verhalen uit de dagelijkse praktijk van de maatwerkprofessional’. Inspiratie voor jou en al je collega’s!

gerelateerde artikelen

trainingsaanbod 113
15 mei

Met een jongvolwassene over zelfmoord praten. Hoe dan?

Soms vermoed je iets. En denk je later: had ik maar… Soms vermoed je niets en gebeurt het toch. Zelfmoord …

internetconsultatie
13 mei

Wetswijziging financieel ontzorgen inburgeraars

Op het ministerie van SZW ligt een wetswijziging klaar die gaat over het financieel ontzorgen van (asiel)statushouders. Die wijziging wordt …

lansco
08 mei

Voor jezelf beginnen vanuit de bijstand: bij een sociale coöperatie

Mensen aan het werk helpen is de kern van wat je doet. Maar wat als iemand echt niet voor een …