nieuws

Vernieuwde monitor helpt bij inclusief en effectief wijkenbeleid

KIS Wijkmonitor.png

“In wijkaanpakken wordt vaak onvoldoende rekening gehouden met verschillen tussen groepen,” volgens onderzoeker Anneke Brock. Zij heeft samen met Hans Bellaart onderzoek gedaan op basis waarvan de KIS Wijkmonitor verbeterd is.

De KIS Wijkmonitor (KIS = Kennisplatform Inclusief Samenleven) is een goed instrument voor wijkprofessionals, buurtteammedewerkers en gemeentelijke beleidsmakers. Het is nu, volgens het kennisplatform, de enige monitor waarmee gegevens op wijkniveau zijn uit te splitsen naar de verschillende bevolkingsgroepen, zodat een diversiteits-sensitieve aanpak kan worden ontwikkeld.

Direct naar de monitor

Taartpunten
Anneke Brock zoomt in op Utrecht Overvecht om te laten zien wat voor cijfers er naar boven kunnen komen. “In de taartpunten kun je gunstige en minder gunstige scores zien. Als je de gemeente Utrecht met de wijk Overvecht vergelijkt, dan zie je dat deze wijk ongunstiger scoort in wonen en leefomgeving, maar ook in arbeid en inkomen. In Overvecht zijn ze al lang bezig met een wijkaanpak. Maar je zou kunnen kijken naar de verschillen tussen Europese en buiten-Europese groepen.” Hans Bellaart wijst erop dat bijvoorbeeld Bulgaren in deze wijk komen als arbeidsmigranten, maar dat toch bijna 27 procent een laag inkomen heeft. “Dat is best wel opvallend.”

Achterliggende redenen
Die trends zijn weer interessant om inzicht te krijgen in de ontwikkelingen op deelgebieden. Brock: “Dan zie je bijvoorbeeld dat de armoede onder Syriërs in de afgelopen jaren wel verminderd is, maar desondanks het percentage dat in armoede leeft nog erg hoog is.’ Bellaart: ‘En het valt op dat juist deze groep weinig gebruik maakt van schuldhulpverlening. Het kan zijn dat er meer informele schulden worden gemaakt of dat ze de weg naar de schuldhulpverlening niet kunnen vinden. De cijfers zeggen dit allemaal niet, je moet wel zoeken naar de achterliggende redenen.”

Stigmatiserend?
Dat cijfers stigmatiserend kunnen werken, daarvan zijn de onderzoekers zich terdege bewust. ‘Daar worstelen we natuurlijk ook wel mee’, zegt Bellaart. ‘Maar cijfers zijn feitelijk. Je kunt bijvoorbeeld zien dat jongeren met een Marokkaanse en Turkse achtergrond het steeds beter doen in het onderwijs. Het is ook wat je er zelf uit wilt halen. Dat ligt vooral rond criminaliteit altijd gevoelig. Je hebt het aantal verdachten en veroordeelden die wij weergeven als indicatoren hoe het gaat met criminaliteit en veiligheid binnen een wijk en binnen bevolkingsgroepen. Er zijn mensen die juist deze cijfers steeds naar voren halen. Inderdaad, als je naar de percentages kijkt, dan liggen die in sommige groepen hoger dan in andere. Je kunt ook lezen dat de criminaliteit in die groepen heel erg is gedaald. De hogere cijfers zijn niet te verklaren uit de culturele achtergrond. Het gaat om een veelheid van factoren, waaronder sociaaleconomische status en de ondersteunings- en opvoedingsmogelijkheden van ouders. De cijfers zijn een goed eerste signaal, maar het gaat er vooral om dat je er ook wat mee doet, dat er warme duiding plaatsvindt. En voor die duiding is veel literatuur beschikbaar.’

Hier vind je meer informatie en een link naar de KIS Wijkmonitor

gerelateerde artikelen

trainingsaanbod 113
15 mei

Met een jongvolwassene over zelfmoord praten. Hoe dan?

Soms vermoed je iets. En denk je later: had ik maar… Soms vermoed je niets en gebeurt het toch. Zelfmoord …

internetconsultatie
13 mei

Wetswijziging financieel ontzorgen inburgeraars

Op het ministerie van SZW ligt een wetswijziging klaar die gaat over het financieel ontzorgen van (asiel)statushouders. Die wijziging wordt …

lansco
08 mei

Voor jezelf beginnen vanuit de bijstand: bij een sociale coöperatie

Mensen aan het werk helpen is de kern van wat je doet. Maar wat als iemand echt niet voor een …