nieuws

Staaltje maatwerk I

20220201_Nieuwsbeeld_Staaltje-maatwerk_01.png

Artikel 18.1 Pw 


Hij was nogal teleurgesteld in de overheid en dat stak hij niet onder stoelen of banken. Nog voor de klantmanager goedemorgen had kunnen zeggen, liet hij zich helemaal gaan. Het was oneerlijk, onrechtvaardig, te gek voor woorden! Hij kalmeerde  enigszins toen de klantmanager zei dat het inderdaad onrechtvaardig was, wat hem was overkomen. Die erkenning deed hem goed. Hij vroeg aan de klantmanager wat er nu nog aan te doen was. De oplossing bleek nogal controversioneel. De klantmanager kon niet beloven dat het ging lukken, maar zou zeer zijn best gaan doen en zo snel mogelijk uitsluitsel geven.


De klantmanager legde de casus aan mij voor: in maart 2021 was door het UWV een ziektewet toegekend. In oktober 2021 was de klant meegedeeld dat het UWV zich had vergist en dat de klant eigenlijk geen recht had op een ziektewet. Het recht op ziektewet was daarom met terugwerkende kracht, vanaf maart 2021, ingetrokken. Het UWV zag af van terugvordering, vanwege de vergissing. De klantmanager wilde vanaf oktober bijstand toekennen. Niks geks tot zover.


Maar wat hij ook wilde doen: van oktober tot 1 januari 2022 de bijstand verhogen met ongeveer 450,-. Daar wilde ik wel graag een toelichting bij. Hij motiveerde zijn voorstel als volgt:


Het inkomen van zijn klant was over de afgelopen periode hoog geweest, en dat als zijn klant al een zorg- en huurtoeslag toegekend zou krijgen, hij dit op een later moment zou moeten terugbetalen. Voor de klantmanager reden genoeg om de klant  pas op 1 januari 2022 de toeslagen aan te laten vragen. Dat betekende ook dat de klant tot 1 januari 2022  de kosten van de huur en de zorgpremie niet volledig vanuit voor de hem geldende bijstandsnorm kon voldoen. De klantmanager wees mij op artikel 18 lid 1 van de Pw en stelde dat hij gelet op de omstandigheden, mogelijkheden en middelen van de belanghebbende gehouden was om de bijstand af te stemmen.


Een motivering die blijk gaf van vakmanschap, maatwerk in optima forma. Maatwerk en menselijke maat in de bijstand? Het kan wél!


Heb jij ook een staaltje maatwerk volgens artikel 18.1? Mail het naar miranda.florussen@sam.nl. Zij helpt je met de redactie.

gerelateerde artikelen

oproep begeleidingscommissie
07 mei

Gezocht: leden begeleidingscommissie uitfasering ‘UWV-portaal voor Gemeenten’

Het ‘UWV-portaal voor Gemeenten’ wordt uitgefaseerd: de software past niet meer bij de dienstverlening van morgen. UWV en VNG hebben …

hans bussing kascontrole
03 mei

Hans zoekt een collega-schatkistbewaker

SAM is een vereniging. En we doen alles zoals het hoort. We hebben dus een ledenvergadering, een jaarrekening én een …

gesprek igm-model
29 april

Een goed gesprek over het IGM-model

Het integratief gedragsmodel (IGM) wordt steeds populairder in het sociaal domein. Steeds meer professionals hebben er houvast aan. Je kunt …