nieuws

Kwetsbaar maar niet kansloos

terugblik-nibud.png

Marion Weijers en Chris Schwencke van het Nibud waren de gastsprekers tijdens het Inspiratievoorbeeld uit de praktijk (Geldplan Statushouders) van afgelopen vrijdag 30 april. Met ingang van 1 januari 2022 zal de nieuwe Wet Inburgering intreden. Een van de pijlers van deze wet is de financiële ontzorging van statushouders. Om op deze verandering in te spelen heeft het Nibud het Geldplan Statushouders ontwikkeld voor begeleiders van statushouders en statushouders zelf.

Het Geldplan Statushouders is een online tool die kan helpen bij de ondersteuning van statushouders op weg naar financiële redzaamheid. Statushouders kunnen het plan zelf of met behulp van een begeleider doorlopen. Het Geldplan geeft statushouders inzicht in het complexe Nederlandse systeem. Ook helpt het hen hun geldzaken in balans te houden of te krijgen. Het Geldplan is bedoeld voor (begeleiders van) statushouders die zelfstandig wonen én 18 jaar of ouders zijn. Het Geldplan is in principe in het Nederlands geschreven, maar de belangrijkste begrippen zijn toegelicht in het Engels, Arabisch of Tigrinya, omdat de grootste groepen statushouders uit Syrië en Eritrea komt. Dit was een van de onderdelen die de deelnemers van de onlinesessie echt als meerwaarde zagen. Verder is in het Geldplan voor begeleiders informatie opgenomen over verblijfsrecht en geldzaken en over het omgaan met cultuurverschillen, om de begeleiders verder te kunnen ondersteunen. Daarnaast zijn er in het Geldplan verklarende woordenlijsten opgenomen met de belangrijkste begrippen in het Engels, Arabisch en Tigrinya.

SAM blikt weer terug op een onlinesessie vol inspiratie en enthousiasme. De deelnemers – tevens uitvoerders binnen het sociaal domein – gaven naderhand aan dat zij zeker de toegevoegde waarde van het Geldplan en het ook gaan of zouden willen gaan gebruiken tijdens het begeleiden van hun klanten.

Bent je geïnteresseerd in het Geldplan Statushouders en/of de geldplannen van startpunt Geldzaken van het Nibud? Neem dan voor meer info contact op met Chris Schwencke via 06-120 80820 of cschwencke@nibud.nl.

gerelateerde artikelen

trainingsaanbod 113
15 mei

Met een jongvolwassene over zelfmoord praten. Hoe dan?

Soms vermoed je iets. En denk je later: had ik maar… Soms vermoed je niets en gebeurt het toch. Zelfmoord …

internetconsultatie
13 mei

Wetswijziging financieel ontzorgen inburgeraars

Op het ministerie van SZW ligt een wetswijziging klaar die gaat over het financieel ontzorgen van (asiel)statushouders. Die wijziging wordt …

lansco
08 mei

Voor jezelf beginnen vanuit de bijstand: bij een sociale coöperatie

Mensen aan het werk helpen is de kern van wat je doet. Maar wat als iemand echt niet voor een …