nieuws

Interventies voor uitkeringsgerechtigden met migratieachtergrond in KIS-inspiratiegids

20210727_Nieuwsbeeld_Inspiratiegids-KIS.jpeg

Hoe help je een werkgever ‘cultuurproof’ te worden? Hoe kun je zelf als professional creatiever zijn in het begeleiden van mensen met een migratieachtergrond naar werk? Deze nieuwe gids van Kennisplatform Integratie & Samenleving (KIS) beschrijft best practices uit het hele land en is vooral nuttig voor professionals die nieuw zijn in het veld. SAM-leden Laura Snoek en Nora Kasmi werkten eraan mee.

De reguliere aanpak is niet altijd voldoende voor werklozen met een migratieachtergrond. De gids ‘Uitkeringsgerechtigden met een migratieachtergrond en werk’ is bedoeld om professionals te inspireren tot creativiteit. Nora Kasmi, beleidsadviseur bij SAM, is blij dat deze inspiratiegids er is: “Zo heb je in een oogopslag een breed pallet van aanbod. Deze gids zou elke klantmanager in zijn mailbox moeten ontvangen.”

“Over het algemeen ben ik fan van projecten waarin verschillende aspecten worden gecombineerd: taal, begeleiding op de werkvloer en echte belangstelling voor de persoon die voor je zit.” – Laura Snoek, werkcoach bij Werkzaak Rivierenland

Arbeidsmarktdiscriminatie

De gids bevat een apart hoofdstuk over arbeidsmarktdiscriminatie. Gebaseerd op haar praktijkervaringen als werkcoach bij Werkzaak Rivierenland denkt Laura Snoek dat niet altijd direct sprake is van discriminatie. “Soms is het ook gewoon onbekendheid of een verkeerde ervaring, waardoor werkgevers terughoudend zijn. Als professional kun je die op allerlei manieren wegnemen. Bijvoorbeeld met een proefplaatsing of stage. Ook open hiring is een inclusieve manier om personeel te werven. Verder is begeleiding op de werkvloer belangrijk, want de Nederlandse bedrijfscultuur is vaak anders dan deze migranten in hun eigen land gewend waren.”

Hier vind je meer informatie én de gids zelf

gerelateerde artikelen

trainingsaanbod 113
15 mei

Met een jongvolwassene over zelfmoord praten. Hoe dan?

Soms vermoed je iets. En denk je later: had ik maar… Soms vermoed je niets en gebeurt het toch. Zelfmoord …

internetconsultatie
13 mei

Wetswijziging financieel ontzorgen inburgeraars

Op het ministerie van SZW ligt een wetswijziging klaar die gaat over het financieel ontzorgen van (asiel)statushouders. Die wijziging wordt …

lansco
08 mei

Voor jezelf beginnen vanuit de bijstand: bij een sociale coöperatie

Mensen aan het werk helpen is de kern van wat je doet. Maar wat als iemand echt niet voor een …