nieuws

Gesprekstafel over kansengelijkheid en discriminatie zoekt moedige regio

Gesprekstafels.png

“Héél waardevol,” “Het was zó mooi,” “Het was veilig, ik kan hier iets delen.” De positieve feedback is overweldigend, na de allereerste regionale gesprekstafels over kansengelijkheid en discriminatie van SAM in de regio Zuid-Holland Centraal. De gemeente Zoetermeer zei: kom maar op, wij willen wel eerst. Moedig. Wie volgt?

Als beroepsvereniging SAM committeerden we ons vorig jaar aan de Werkagenda Voor een Inclusieve Arbeidsmarkt (VIA)

We beloofden regionale gesprekstafels te organiseren over kansengelijkheid, over discriminatie op de arbeidsmarkt én op de werkvoer. Nora Kasmi, programmamanager Diversiteit en Inclusie bij SAM is trots op de eerste twee bijeenkomsten in Zuid-Holland Centraal: “De kracht van deze bijeenkomsten is dat je de whole system in the room hebt, dus met beleidsadviseur, managers, bestuurders en uitvoerend professionals. Dan kun je écht onderzoeken welke blinde vlekken er nog zijn in de organisatie en hoe je daarmee omgaat.”

Veilige sessie
Praten over zaken die misschien niet zo goed gaan, vraagt moed. Wethouder Bouke Velzen van Zoetermeer besloot zich als ‘man met zeven vinkjes’ toch in dit avontuur te storten: “We kregen een spiegel voorgehouden waarin duidelijk te zien is waar onze blinde vlekken nog zitten. Ik vond het prettig om te merken dat er ruimte en veiligheid was om daarover samen het gesprek aan te gaan. We zijn er nog niet.” Maar ze zijn in Zoetermeer dus wél begonnen. Nora: “We hebben met elkaar waardevolle conclusies getrokken waar deze regio mee verder kan.”

Venijnig
Manager Beleid Sociaal Domein Cyril Tholen werd geraakt door de persoonlijke ervaringen die werden gedeeld. “Die maakten pijnlijk duidelijk hoe subtiel en venijnig discriminatie kan zijn. Maar ook hoe lastig het kan zijn om er adequaat op te reageren en zaken bespreekbaar te maken. In de praktijk kunnen we morgen verschil maken. Met een goed gesprek in de spreekkamer waarin we écht zien wie voor ons zit. Met het letten op onze taal. Bijvoorbeeld meer bewust zijn van de vooroordelen die schuil gaan achter grove beleidscategorieën als ex-gedetineerden, statushouders of langdurig werklozen. Als management hebben we een opdracht om inclusie steviger op de agenda te zetten. De twee sessies met Nora en Dounia [Maakor, gespreksleider red.] werden door alle aanwezigen als erg waardevol ervaren. Een aanrader voor gemeenten die met elkaar het goede gesprek over dit belangrijke onderwerp willen voeren.”

Minister positief
Nora: “We hebben ons als SAM in december 2021 gecommitteerd aan de werkagenda Voor een Inclusieve Arbeidsmarkt (VIA). Hiermee willen we samen kijken wat écht werkt en dat verder toepassen en verspreiden: bij gemeentes en uitvoeringsorganisaties, in de regio en in het hele land. Dat doen we dus in de vorm van deze regionale gesprekstafels. Als we onze netwerken goed benutten krijgen we veel voor elkaar!” Minister Karien van Gennip is alvast positief over deze regionale gesprekstafels en noemde ze in haar kamerbrief

Doe je mee?
De volgende gemeente of regio die aan de slag wil met deze regionale gesprekstafel is van harte welkom contact op te nemen met Nora Kasmi: nora.kasmi@sam.nl.

Nieuwsgierig naar de sessie in Zoetermeer? Atta de Tolk maakte een wrap up in spoken word

gerelateerde artikelen

trainingsaanbod 113
15 mei

Met een jongvolwassene over zelfmoord praten. Hoe dan?

Soms vermoed je iets. En denk je later: had ik maar… Soms vermoed je niets en gebeurt het toch. Zelfmoord …

internetconsultatie
13 mei

Wetswijziging financieel ontzorgen inburgeraars

Op het ministerie van SZW ligt een wetswijziging klaar die gaat over het financieel ontzorgen van (asiel)statushouders. Die wijziging wordt …

lansco
08 mei

Voor jezelf beginnen vanuit de bijstand: bij een sociale coöperatie

Mensen aan het werk helpen is de kern van wat je doet. Maar wat als iemand echt niet voor een …