nieuws

De revolutie begint in… Oss!

revolutie oss

In Oss vindt een kleine revolutie plaats. Omdat professionals zonder (financiële) schotten samenwerken en veel meer ruimte krijgen om met de inwoner te kijken wat nodig is om mee te kunnen doen in de samenleving. De resultaten liegen er niet om.

Gelukkige bewoners, geen wachtlijsten voor chronische GGZ-zorg, minder crisisinterventies, minder criminaliteit, het lijstje met opbrengsten gaat maar door. Het toverwoord? De Samenwerkwijze. Een aanpak die is ontwikkeld in de wijk Ruwaard en inmiddels wordt toegepast in alle wijken van de gemeente Oss.

Wensen van mensen
Sille Dohmen is beleidsadviseur Sociaal Domein in Oss. Zij legt uit hoe het werkt: “De Samenwerkwijze gaat uit van de vragen en wensen van mensen in de wijk. In een persoonlijk gesprek stellen we drie vragen: wat zijn jouw doelen en waar wil jij naartoe werken? Wat kun jij betekenen voor jezelf en voor een ander? En wat heb je daarvoor nodig?”

“We gaan met mensen in hun eigen huis in gesprek”

“Op basis van de antwoorden zoeken we de juiste partijen om met elkaar het gesprek aan te gaan. De professionals gaan samen met mensen in hun eigen huis in gesprek. Voor zo’n inwoner is het superfijn dat iedereen tegelijk aan tafel zit. Dat hij niet langs zes verschillende organisaties hoeft.”

Sneller hulp vragen
Sille: “Op deze manier zetten we de inwoner echt centraal: wie zit hier tegenover mij? Dat is veel meer dan die ene vraag die iemand stelt. En omdat je samen kijkt, kijk je sowieso meteen breder. Heb je zelf iets niet in huis, dan doe je het samen met een andere partij. Je vraagt sneller om hulp. En we komen nu veel sneller tot de juiste oplossing.”

Goedkopere zorg
Inmiddels zijn ongeveer 70 mensen samen met professionals aan de slag gegaan. Sille: “Iedereen die deelneemt, is enthousiast over deze manier van werken. Mensen voelen zich goed en het zorgt voor goedkopere zorg. De belangrijkste volgende stap is dan ook dat de werkwijze standaard onderdeel wordt van de organisaties, zodat beroepskrachten en hun collega’s hun werk beter en gemakkelijker kunnen doen.”

Media-aandacht
Meer weten? Bekijk deze uitzending van EenVandaag! Het gedeelte over Oss begint bij 8:18.

Meer informatie
En op deze website vind je alle informatie over de Samenwerkwijze.

gerelateerde artikelen

oproep begeleidingscommissie
07 mei

Gezocht: leden begeleidingscommissie uitfasering ‘UWV-portaal voor Gemeenten’

Het ‘UWV-portaal voor Gemeenten’ wordt uitgefaseerd: de software past niet meer bij de dienstverlening van morgen. UWV en VNG hebben …

hans bussing kascontrole
03 mei

Hans zoekt een collega-schatkistbewaker

SAM is een vereniging. En we doen alles zoals het hoort. We hebben dus een ledenvergadering, een jaarrekening én een …

gesprek igm-model
29 april

Een goed gesprek over het IGM-model

Het integratief gedragsmodel (IGM) wordt steeds populairder in het sociaal domein. Steeds meer professionals hebben er houvast aan. Je kunt …