nieuws

5 vragen over de SAM Maatwerkplaats

20211223_Afbeeldingen-Thema_Maatwerk.png

Ons werk – van uitvoerend professional in het publiek sociaal domein – draait om mensen laten meedoen in de maatschappij. Mensen vragen om maatwerk. Daarom is er de SAM Maatwerkplaats.

Wat is de SAM Maatwerkplaats precies?
Een meldpunt waar professionals terecht kunnen als ze hun klanten niet datgene kunnen bieden wat nodig is, omdat de regels dat verhinderen. We gaan dan met een groep collega’s in het veld kijken wat mogelijk is en als het nodig is escaleren we het naar de ministeries.

Waarom heeft SAM deze Maatwerkplaats ingericht?
Omdat er heel veel te doen is over maatwerk en wij professionals willen ondersteunen die niet weten hoe ze daar mee om moeten gaan of vastlopen in het systeem. Het is belangrijk dat professionals kunnen doen wat nodig is maar dat is niet altijd even makkelijk. Samen worden we er beter in.

Waarmee kunnen professionals bij deze ‘werkplaats’ terecht?
Met al die gevallen waarin je denkt; dit kan toch niet de bedoeling zijn! Hier moeten we toch een oplossing voor kunnen vinden! Maar de regels, voorschriften of beleid voorzien er niet in.

Hoe bereik ik de SAM Maatwerkplaats?
Simpel: door een mail met jouw vraag, casus of probleem te sturen naar maatwerk@sam.nl. Het is handig als je in de onderwerpregel schrijft: ‘SAM Maatwerkplaats’. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op. Geef dus ook even duidelijk aan hoe we je het best kunnen bereiken.

Waarom is het belangrijk dat uitvoerend professionals ook ’Staaltjes Maatwerk’ met elkaar delen?
Omdat het soms al heel goed gaat. En omdat je kunt leren van elkaar. Niet alleen van concrete oplossingen, maar ook van houding en instelling. Er waait een andere wind in onze sector en dat biedt kansen om meer van betekenis te kunnen zijn voor mensen die hulp nodig hebben om beter te kunnen meedoen in de samenleving. Stuur je Staaltje Maatwerk naar maatwerk@sam.nl. Geef in de onderwerpregel aan dat het om een ‘Staaltje Maatwerk’ gaat.

gerelateerde artikelen

trainingsaanbod 113
15 mei

Met een jongvolwassene over zelfmoord praten. Hoe dan?

Soms vermoed je iets. En denk je later: had ik maar… Soms vermoed je niets en gebeurt het toch. Zelfmoord …

internetconsultatie
13 mei

Wetswijziging financieel ontzorgen inburgeraars

Op het ministerie van SZW ligt een wetswijziging klaar die gaat over het financieel ontzorgen van (asiel)statushouders. Die wijziging wordt …

lansco
08 mei

Voor jezelf beginnen vanuit de bijstand: bij een sociale coöperatie

Mensen aan het werk helpen is de kern van wat je doet. Maar wat als iemand echt niet voor een …