nieuws

Vermoedens van suïcidaliteit? Deel je ervaring!

suicide 1

De cijfers kijken je koud aan: 238 suïcides per jaar van jonge mensen tussen de 20 en 30 jaar oud. De helft is voortijdig schoolverlater, driekwart heeft psychische problematiek. Zomaar cijfers. Maar als uitvoerend professional in het sociaal domein heb je misschien wel eens vermoedens: hoe slecht gaat het met deze persoon? Wat kan ik doen? Daarom deelt SAM graag de wijsheid van Stichting 113 Zelfmoordpreventie.

“Je weet pas of iemand aan zelfmoord denkt als je ernaar vraagt,” zo luidt het advies op de website van de stichting. Maar zo eenvoudig is dat natuurlijk niet. Er zijn daarom trainingen en voorlichtingsmaterialen die jou en je collega’s helpen te signaleren en helpen een gesprek te beginnen. Neem eens een kijkje op de website van 113 Zelfmoordpreventie.

Jongvolwassenen: flinke stijging
Over jongvolwassenen slaat de stichting specifiek alarm. Er is een speciale Gatekeepertraining en daarnaast een app, online training en groepstraining volgens de ‘Vraag maar’-aanpak. De trainingen zijn gratis en eenvoudig te volgen via de website. De online training duurt slechts een uur.

De gegevens uit onderzoek zijn alarmerend en helpen bij het signaleren en praten. Hier vind je een flyer over suïcide onder jongvolwassenen die je kunt delen met collega’s.

suicide 2

Veel te leren
Er is veel te leren:

- Hoe je signalen herkent bij mensen om je heen

- Hoe je vraagt of iemand aan suïcide denkt en hoe je het onderwerp met diegene bespreekt

- Hoe je de ander het beste wijst op mogelijkheden voor hulp

Er zijn speciale trainingen voor professionals. Goed om zelf te volgen en wellicht ook om standaard in te regelen voor alle collega’s. Hier staan ze allemaal op een rij.

Wat is jouw ervaring?
Wil jij je ervaringen delen met andere uitvoerend professionals? Laat het weten aan het SAM-team, dan kunnen we eventueel iets organiseren. Of in elk geval zorgen dat je met andere professionals van gedachten kunt wisselen hierover. Stuur een mail met jouw gedachten, ervaring of vragen naar hallo@sam.nl

gerelateerde artikelen

verbinder marjolein thoma
23 april

“Wij zorgen dat professionals statushouders beter kunnen plaatsen”

De werkgever wil wel. De statushouder ook. En toch lukt het niet om een plaatsing voor elkaar te krijgen. De …

wist je dat-sam-1200
23 april

Wist je dat…. bijstand geen inkomen is, maar een voorziening?

Het is de laatste tijd vaak in het nieuws geweest: gokken met bijstandsgelden. De vraag is: mag dat? De bijstand …

vliegende brigade
23 april

Nodig ze uit: de vliegende brigade van SAM!

Wil je meer weten over SAM? Praten over vakmanschap in jullie dagelijkse praktijk? Nodig dan onze Vliegende Brigade uit bij …