nieuws

Verlaten

06_20211011_Verhalen van de Werkvloer_beeld_V06

Meneer meldt zich in januari voor een uitkering. In het telefoongesprek dat ik met hem heb, vertelt hij ook uitkeringen te hebben aangevraagd bij het UWV. Hij wacht nog op antwoord daarop. Omdat hij al sinds november zonder inkomen zit, meldt hij zich toch ook maar bij ons. De aanvragen voor ZW en WW bij het UWV duren erg lang volgens hem. Voor ZW heeft hij bezwaar lopen en dit kan nog wel tot mei gaan duren voor hij een antwoord daarop krijgt. Dit kan hij financieel niet overbruggen en vandaar dat hij ook WW heeft aangevraagd en ook maar bijstand.

De situatie is als volgt: hij heeft de relatie met zijn vrouw verbroken in de zomer van 2023. Hij heeft toen de woning verlaten en is enige tijd dakloos geweest. Toen hij hoorde dat ook zij de woning verlaten had, is hij teruggekeerd. Al langere tijd is de huur niet betaald, ook nu kan hij die niet betalen. Er blijken ook andere schulden te zijn, in totaal meer dan € 50.000. Meneer heeft zich gemeld bij de gemeente voor schuldhulp, maar zonder inkomen kon die niets voor hem betekenen. Ook de scheiding kan niet worden doorgezet, omdat hij de advocaat niet kan betalen. Meneer heeft last van mentale klachten, waarvoor hij middelen gebruikt. Ook heeft hij een verstoord dag- en nachtritme en gokt hij.

Als laatste complicerende factor staat zijn broer ingeschreven op hetzelfde adres. Hij wilde zijn broer helpen en het was eigenlijk alleen bedoeld als postadres. Om te overleven heeft meneer de afgelopen maanden geld gekregen van vrienden en familie. Het is mij wel duidelijk dat meneer het niet meer overziet. En vooral: dat hij geen hulp ontvangt en er alleen voorstaat.

In onze gemeente maken we – en daar ben ik blij om – gebruik van omgekeerd toetsen. Ik kan dus kijken wat hier echt nodig is. En dat is een inkomen vanaf 1 november. Eigenlijk mag dat pas als straks de Participatiewet herzien is, daarin krijgen we de mogelijkheid om toe te kennen met een terugwerkende kracht van maximaal drie maanden. Maar als ik dit nu niet doe, komt deze man in nog grotere problemen. Als ik hem vertel de uitkering toe te kennen, is hij zichtbaar opgelucht. Daarnaast besluit ik ook om de kostendelersnorm niet op te leggen en vertel ik hem dat zijn broer wel echt snel een ander postadres moet regelen.

Wat me in dit geval en in mijn werk in het algemeen erg helpt is dat je bij ons behalve inkomensconsulent ook inkomenscoach bent. Wij kijken altijd naar het bredere financiële en persoonlijke plaatje. Ik organiseer daarom een overleg met de schuldhulpverlener erbij én een collega van het sociaal team. Doel van het gesprek is om de schulden aan te pakken, financiële stabiliteit te creëren en te bespreken hoe nu verder. Dit helpt hem enorm.

Hopelijk kan hij over twee maanden onder bewind gesteld worden. Want nu worden alleen de vaste huurlasten betaald, verder niets. De giften blijven gelukkig onder de vrijlatingsgrens, maar we moeten helaas wel rekening houden met het inkomen uit gokken.

Het allerbelangrijkste: meneer heeft er, net als wij, vertrouwen in dat het goedkomt. Dit is precies waarom wij er zijn. Iemand weer op de rit helpen. Mooi vak.

Jasmijn Lee Sack Fong
Inkomenscoach RSD De Liemers (via ZEKER®)

gerelateerde artikelen

01_20211011_Inburgering_beeld_V01
18 april

Gevraagd: inburgeringsconsulenten met een mening

In de media zien we regelmatig iets over de nieuwe inburgeringswet. We lezen artikelen en beschouwingen, maar weinig vanuit de …

wetsartikel pro actieve dienstverlening
18 april

Wetsvoorstel pro-actieve dienstverlening: wat merk jij ervan?

SAM houdt in de gaten of wetsvoorstellen belangrijk zijn voor ons werk. Dit is er zo eentje die we er …

inaugurele rede lineke van hal
08 april

“Versterken van publieke professionaliteit is cruciaal”

Dr. Lineke van Hal hield op 26 maart 2024 haar inaugurele rede als lector ‘Beroepsvorming in het Publiek Sociaal Domein’. …