nieuws

Simpel Switchen-toolkit: voor flexibel wisselen tussen uitkering en werk

simpelswitchen.JPG

Veel mensen die vanuit een uitkering willen gaan werken zijn bang dat ze hun rechten op een uitkering kwijtraken als werken niet blijkt te gaan. Mensen zoeken makkelijker werk als ze zich veilig voelen om die stap te zetten. Zoals mensen die een arbeidsbeperking hebben en bijvoorbeeld van beschut werk naar gewoon werk willen overstappen. Het is een geruststellende gedachte dat er altijd een weg terug is.

De producten van het overheidsprogramma Simpel Switchen helpen jou om inwoners te ondersteunen bij het flexibel wisselen tussen uitkering en werk. Hier staan ze op een rij:

Stappenplan Simpel Switchen
Wie een stap zet van uitkering naar werk of andersom, kan in een lastige situatie terechtkomen. Als professional wil je het je inwoners graag makkelijker maken om die stap te zetten. Maar waar begin je? Misschien zijn bepaalde onderdelen van de dienstverlening in jouw gemeente al best goed op orde. Hoe weet je waar de ruimte voor verbetering te vinden is? En hoe pak je dat dan aan?

Het stappenplan Stap voor stap Simpel Switchen helpt je op weg bij het vinden van antwoorden op deze vragen. Neem een kijkje in de leefwereld van inwoners, onderzoek hoe het in jouw gemeente beter kan en deel je inspiratie!

Toolkit snelle aanvraag – snel besluit
Iedereen is erbij gebaat als het aanvragen van een uitkering zo snel en soepel mogelijk verloopt. Wil jij dit in jouw gemeente verbeteren? De toolkit Snelle Aanvraag – Snel Besluit helpt je hierbij. Het is geen blauwdruk, dus je kunt het gebruiken op een manier die past bij jouw gemeente. De toolkit is praktisch, blijft binnen de kaders van de Participatiewet en waarborgt de rechtmatigheid.

Toolkit parttime werk
In Nederland starten jaarlijks tienduizenden mensen met parttime werken naast hun uitkering. Zij ervaren vaak onrust over hun nieuwe – onzekere – financiële situatie. Voor consulenten is het verrekenen van parttime inkomsten naast een uitkering vaak bewerkelijk en tijdrovend. De Toolkit Parttime Werk biedt je manieren om samen met de inwoner de overgang van uitkering naar parttime werk te versoepelen. In de toolkit staan tips die makkelijk toe te passen zijn en interventies die meer tijd vergen. Ontdek wat bij jouw gemeente past!

Uitkering naar werk berekenaar
Deze rekentool van het Nibud geeft professionals en mensen met een uitkering inzicht in wat de gevolgen voor hun inkomen zijn als zij vanuit een uitkering (meer) gaan werken. Veel mensen ervaren dit als een drempel om de stap te zetten. De Uitkering naar Werk berekenaar geeft dit inzicht, en houdt niet alleen rekening met de gevolgen voor de uitkering, maar ook voor andere inkomsten zoals toeslagen. Professionals kunnen de tool samen met de klant invullen en vervolgens de resultaten samen bespreken.

Goed Geregeld Gesprek
Een stap naar werk brengt voor inwoners vaak veel vragen met zich mee. Wat betekent het voor mijn uitkering? Wanneer krijg ik hoeveel geld? Waar moet ik rekening mee houden? Het Goed Geregeld Gesprek helpt inwoners en professionals aan antwoorden op deze vragen over de gevolgen van een stap naar werk vanuit een uitkeringssituatie. Dit werkblad kan gebruikt worden als vervolg op de Uitkering Naar Werk berekenaar

Kijk voor meer informatie op de website.

gerelateerde artikelen

oproep kopkrakers
08 mei

Help mee nieuwe Koprakers te ontwikkelen!

Iemand motiveren om te solliciteren ónder zijn ontwikkelingsniveau, hoe zou jij dat doen? Dat is een typische ‘Kopkraker’. Kopkrakers is …

lansco
08 mei

Voor jezelf beginnen vanuit de bijstand: bij een sociale coöperatie

Mensen aan het werk helpen is de kern van wat je doet. Maar wat als iemand echt niet voor een …

oproep begeleidingscommissie
07 mei

Gezocht: leden begeleidingscommissie uitfasering ‘UWV-portaal voor Gemeenten’

Het ‘UWV-portaal voor Gemeenten’ wordt uitgefaseerd: de software past niet meer bij de dienstverlening van morgen. UWV en VNG hebben …