nieuws

Hoe word je een ‘goede’ uitvoerend professional?

netwerksymposium vakmanschap.jpg

Wat moet een uitvoerend professional allemaal ‘kunnen’? Als beroepsgroep hebben we een beroepsprofiel en -statuut, maar wanneer vinden we iemand echt gekwalificeerd? Die vragen proberen we bij SAM te beantwoorden. Met opleiders, uitvoerend professionals en wetenschappers. Vrijdag 20 januari was de eerste bijeenkomst. Denk jij de volgende keer ook mee?

netwerksymposium vakmanschap 1.jpg

Professionals, opleiders en wetenschappers aan het werk en in gesprek.

netwerksymposium vakmanschap 2.jpg

Tweede van rechts is Esther Klaassen

Grote organisaties zoals Gemeente Amsterdam hebben iemand zoals Esther Klaassen die zich inzet voor het vakmanschap van de uitvoerend professionals die zich met werk en inkomen bezighouden. Esther is procesmanager Kennis en Ontwikkeling WPI bij Gemeente Amsterdam. “Professionals moeten iets mee kunnen nemen als ze bij een andere organisatie gaan werken. Want een nieuwe werkgever wil weten: wat kun jij? Wat heb je in je vorige werk geleerd? “

Dit is de norm
Esther ontwikkelt samen met collega’s een complete leerlijn voor professionals: van ‘basisbekwaam’, via ‘vakvolwassenheid’ naar ‘meesterschap’. “Er valt hier nog wel meer te ontwikkelen hoor,” benadrukt ze. “In andere sectoren zie je bijvoorbeeld meer leren op de werkplek. En dan bedoel ik een echt lerende structuur, georganiseerder dan zomaar een buddy die naast je zit. Dat principe van leermeester en gezel zou ik nog verder willen ontwikkelen. Ik wil kunnen zeggen: dit is de norm waaraan je moet voldoen.” Nieuwsgierig naar de leerlijn van Amsterdam? Mail Esther op: E.Klaassen@amsterdam.nl

Urgentie
Bij Sociale Dienst Drechtsteden ontwikkelde Lotte Kersten een onderwijsplatform voor alle uitvoerend professionals. “We merkten dat we eigenlijk geen algemeen basisbeeld hadden: wat verwachten we van professionals? Wat we ook merkten: dat de urgentie hoog was. De wet en het vakgebied ontwikkelen zich snel en professionals hebben behoefte én enthousiasme om aan de slag te gaan.” Lotte informeert andere uitvoeringsorganisaties graag over het ontwikkelde platform. Neem gerust contact op via: l.kersten2@drechtsteden.nl

Die ene opdracht
Lineke van Hal, kersverse lector ‘beroepsvorming publiek professionals in het sociaal domein’ vindt dat we bij het formuleren van kwaliteitsnormen voor dit beroep in elk geval dicht bij de maatschappelijke opdracht moeten blijven die professionals delen: “Al die verschillende professionals staan uiteindelijk aan de lat voor die ene opdracht. En dat is best een flinke: samen een sociaal rechtvaardige samenleving realiseren.”

Moreel kompas
Volgens Lineke is, als het om vakmanschap gaat, de centrale vraag: hoe zorg je dat professionals zelf hun vakmanschap blijven versterken? “Er is geen gedeelde opleiding, maar wel een gedeelde behoefte om te leren, en om het goede te doen voor de inwoner. Als je goed kijkt, zijn dan de competenties en vaardigheden voor iedereen vrij helder en gaat het misschien wel meer om het ontwikkelen van een professionele identiteit. Daarin staat je morele kompas centraal. Dat is meteen een lastige, omdat dat ook met politiek te maken heeft.”

Praat je mee?
Er werd deze middag nog veel meer besproken: bijvoorbeeld over leren in de praktijk, het organiseren van een leeromgeving en over verplicht of vrijwillig werken aan vakmanschap. Ook wetenschappers Louis Polstra en Henk Spies gaven hun altijd waardevolle input.

Denk en praat jij een volgende keer ook graag mee? Laat het even weten via hallo@sam.nl, dan nodigen we je persoonlijk uit zodra we de volgende bijeenkomst gaan organiseren.

Tijdens deze bijeenkomst op 20 januari gaven professionals en wetenschappers waardevolle input die werd opgetekend door Maud Tiehuis. Maud is werkconsulent bij Werkbedrijf Rijk van Nijmegen en lid van SAM. En ze is zakelijk tekenaar. Superhandig dat zij ons kan helpen overzicht te creëren in alles wat gezegd wordt. 😉

netwerksymposium vakmanschap 3.jpg

Lineke van Hal, bijzonder lector ‘Beroepsvorming professionals in het publiek sociaal domein’

netwerksymposium vakmanschap 4.jpg

Maud Tiehuis, consulent Werkbedrijf Rijk van Nijmegen en zakelijk tekenaar

gerelateerde artikelen

verbinder marjolein thoma
23 april

“Wij zorgen dat professionals statushouders beter kunnen plaatsen”

De werkgever wil wel. De statushouder ook. En toch lukt het niet om een plaatsing voor elkaar te krijgen. De …

wist je dat-sam-1200
23 april

Wist je dat…. bijstand geen inkomen is, maar een voorziening?

Het is de laatste tijd vaak in het nieuws geweest: gokken met bijstandsgelden. De vraag is: mag dat? De bijstand …

vliegende brigade
23 april

Nodig ze uit: de vliegende brigade van SAM!

Wil je meer weten over SAM? Praten over vakmanschap in jullie dagelijkse praktijk? Nodig dan onze Vliegende Brigade uit bij …