nieuws

Voor jezelf beginnen vanuit de bijstand: bij een sociale coöperatie

lansco

Mensen aan het werk helpen is de kern van wat je doet. Maar wat als iemand echt niet voor een baas kan of wil werken? Wat als iemand zelf ondernemend is? Dan kan diegene vanuit de bijstand zelfstandig gaan ondernemen bij een sociale coöperatie. Marcel van Druenen is groot fan. Hij is directeur van SAM én bestuurder bij het Landelijk Netwerk Sociaal Coöperatief Ondernemerschap (LaNSCO).

ℹ Ben je benieuwd wat een sociale coöperatie doet, hoe het werkt en wat je hier als gemeente mee kunt? Bekijk dan deze video!

Ruimte
Sociale coöperaties zijn bedoeld voor mensen die zelf willen ondernemen, binnen de mogelijkheden die ze hebben. Het is een innovatieve constructie, speciaal voor mensen voor wie de stap te groot is om vanuit eigen kracht een onderneming te beginnen. Door de coöperatieve structuur kun je dingen samen borgen die voor dat zelfstandige werken noodzakelijk zijn, zoals administratie en het aanvragen van regelingen. En er is begeleiding.

Marcel van Druenen: “De uitdaging voor een professional is dat je ziet dat voor een baas werken niet kansrijk is voor die inwoner. Maar dat diegene wel zelf iets kan en wil. En dat ruimte om het werk zelf in te delen een belangrijk uitgangspunt is.”

Gezagsrelatie
Een sociale coöperatie in de gemeente maakt het dus mogelijk dat mensen vanuit de bijstand een onderneming kunnen starten. Het is daarmee een belangrijk aanvulling op het instrumentarium van uitvoerend professionals, vindt Van Druenen. “We stimuleren mensen met een beperking in de bijstand om zoveel mogelijk te werken, maar daarvoor heb je vervolgens alleen als optie om dat bij een baas te doen.”

“Persoonlijk houd ik helemaal niet van gezagsrelaties”

“Ik vind het belangrijk dat we ons realiseren dat je iemand dus altijd in een afhankelijkheidspositie, een gezagsrelatie brengt. Persoonlijk houd ik helemaal niet van gezagsrelaties. Dus vind ik dat als mensen dat niet willen, je ze ook een mogelijkheid moeten bieden om zelf iets te starten. “

Wil je meer weten over sociale coöperaties? Neem dan contact op met LaNSCO.

ℹ Ben je benieuwd wat een sociale coöperatie doet, hoe het werkt en wat je hier als gemeente mee kunt? Bekijk dan deze video!

gerelateerde artikelen

trainingsaanbod 113
15 mei

Met een jongvolwassene over zelfmoord praten. Hoe dan?

Soms vermoed je iets. En denk je later: had ik maar… Soms vermoed je niets en gebeurt het toch. Zelfmoord …

internetconsultatie
13 mei

Wetswijziging financieel ontzorgen inburgeraars

Op het ministerie van SZW ligt een wetswijziging klaar die gaat over het financieel ontzorgen van (asiel)statushouders. Die wijziging wordt …

oproep kopkrakers
08 mei

Help mee nieuwe Koprakers te ontwikkelen!

Iemand motiveren om te solliciteren ónder zijn ontwikkelingsniveau, hoe zou jij dat doen? Dat is een typische ‘Kopkraker’. Kopkrakers is …