nieuws

Wet Banenafspraak: samen de knelpunten te lijf

De Wet Banenafspraak is alweer 7 jaar onder ons. Toch ervaren we nog verschillende knelpunten bij de uitvoering van deze wet. Daarom organiseren SAM en Natuurlijk Inclusief® workshops waarin we die knelpunten bij de kop pakken. Ook zijn er factsheets beschikbaar. Doe er je voordeel mee en schrijf je in voor een werksessie in 2022!

Zo maar een greep uit de knelpunten die ervaren worden door professionals werkend bij gemeenten, uitvoeringsorganisaties en UWV: het lukt de overheid zelf nog niet de jaarlijkse quota van extra banen te realiseren. En ook in de uitvoerende rol lopen gemeenten en UWV tegen zaken aan. Er bestaat regelmatig onduidelijkheid over wie in welke situatie verantwoordelijk is. Er wordt niet altijd goed gecommuniceerd of de juiste gegevens gedeeld. Het is soms zoeken naar de aansluiting tussen de verschillende systemen. Regionale afspraken zijn bij uitvoerders onvoldoende bekend. Wanneer een werknemer uit het doelgroep register ziek wordt tijdens een dienstverband bij een Banenafspraak baan, wordt dit vaak niet tijdig opgepakt. Gemeenten die dan verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de Wet Poortwachter, hebben niet altijd hun processen hierop ingericht. Re-integratiebedrijven lopen met een doelgroeper onder de arm, maar wie is de opdrachtgever?

Workshops wegens succes verlengd
SAM en Natuurlijk Inclusief® organiseerden al eerder workshops rond dit thema. En die worden wegens succes verlengd. Op 2 december 2021 vindt er weer een workshop Wet Banenafspraak in de praktijk’ plaats waar alle bovenstaande onderwerpen bij de kop worden gepakt.

Maar daar blijft het niet bij! Je vindt hier twee factsheets van Natuurlijk Inclusief® over de Wet Banenafspraak. Deel ze met collega’s en ga erover in gesprek. En laat het weten als je behoefte hebt aan meer informatie: info@natuurinclusief.nl.

Factsheet Wet Banenafspraak
Factsheet Wet Banenafspraak en ziekte

Werksessie in 2022
In 2022 organiseert Natuurlijk Inclusief® een werksessie voor professionals die werken aan de uitvoering van de Wet Banenafspraak. In deze sessie pakken we operationele knelpunten op en vinden we er een oplossing voor. Zaken die vastlopen vanwege beleid, wet- of regelgeving, geven we naderhand door aan het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Je kunt alvast jouw interesse voor deze werksessie doorgeven via info@natuurlijkinclusief.nl.

gerelateerde artikelen

27 januari

UAF helpt bij inburgering

De nieuwe taken en verantwoordelijkheden onder de nieuwe Wet inburgering zijn talrijk. Alle hulp is […]

26 januari

SAM is jarig!

Onze beroepsvereniging bestaat 10 jaar. Yeeh!! Een prachtige aanleiding om er een feestelijk, opbeurend en […]

25 januari

Professionele buikpijn omzetten in actie

in Maatwerkplaatsen Maatwerkplaatsen rukken op. En dat kan ons als professionals in het publiek sociaal […]