nieuws

Tegeltjeswijsheid

Waar het sprookje eindigt, daar begint het leven, zo schreef Godfried Bomans eens. Een waarheid als een koe, voorzover die beesten de wijsheid in pacht hebben. Ik moest eraan denken toen ik de uitspraak van de CRvB over de boodschappenaffaire bestudeerde. Ergens tussen de regels door stond het er, de opmerking van de anonieme vrouw. “De uitkering was net genoeg om de vaste lasten van te kunnen te betalen”. De opmerking werd door iedereen gehoord maar kennelijk door niemand verstaan. Het deed mij denken aan een voorval van een tijdje geleden.

Ze vroegen gezamenlijk uitkering aan. Hun aanvraag en de afhandeling daarvan was het probleem niet. Integendeel. Als een uitzondering die de regel bevestigd hadden ze hun papieren en hun financiën goed op orde. En ondanks dat hij vijf dagen te vroeg was ontslagen om voor een IAOW-uitkering in aanmerking te komen, waardoor het vestigen van een krediethypotheek onvermijdelijk was, bleef de stemming opperbest. Hij oogstte mijn bewondering toen hij vol van zelfspot een stemmetje nadeed:  “Knibbel knabbel knuisje, Wie knabbelt er aan mijn huisje?”  “De overheid,” zei ik smalend en deed er verder het zwijgen toe.

Hij vroeg me hoe hoog de uitkering zou worden. Ik schraapte mijn keel en zonder enige vorm van medelijden te laten blijken, zei ik € € 1.541,00. Hij constateerde dat het te weinig was om van te kunnen leven, maar dat het teveel was om van dood te gaan. Enigszins met het schaamrood op mijn kaken vertelde ik dat Politiek Den Haag dit genoeg vond om van te kunnen leven en dat ze zelfs nog in staat werden geacht om daarvan te sparen. Na mijn relaas vroeg hij mij of ik in sprookjes geloofde!

Toch bedankte hij mij en vertrouwde mij toe dat ik binnenkort nog wel iets van hem zou horen. Hij hield zich aan zijn woord. Twee weken later ontving ik van hem een zelf vervaardigd tegeltje met daarop de tekst “Het Haagse sprookje eindigt, waar de bijstand begint”. Een waarheid als een koe.

 

Tjalling Smit, augustus 2021

 

SAM-serie ‘Verhalen van de werkvloer’

Heb jij ook een mooi, inspirerend, verdrietig of grappig verhaal uit jouw werk als uitvoerend professionals in het publiek sociaal domein? Stuur het naar miranda.florussen@sam.nl. Wie weet verschijnt het dan ook hier op de SAM-website!

 

gerelateerde artikelen

17 september

Ruimte voor maatwerk? Kwestie van de wet beter uitvoeren

Als we als gemeentelijk professionals aan mensen in de bijstand maatwerk willen leveren, moeten we […]

17 september

Gezocht: kritische professionals voor Vraagtafels

Haal meer uit onderzoek, verrijk je dagelijkse werk. Wil jij jouw werk én dat van […]

17 september

Denk je mee over inburgering?

We beginnen weer met de SAMendenkgroep Inburgering! Nog een paar maanden en dan starten de […]