Coronacrisis

, Tozo

SAMendenk-groep Tozo: ‘Denk na over toekomst zzp’ers’

Zet zpp’ers in om mensen die een beroep doen op de Tozo beter te begeleiden. Zorg dat je weet wat mensen kunnen en willen, zodat ze een toekomst kunnen opbouwen met of zonder eigen bedrijf. Zet oudere zzp’ers in als leermeester. Stop met het terugvorderen van Tozo 1, voer geen vermogenstoets in en bedenk dat een overgang naar de BBZ eigenlijk geen optie is. De eerste SAMendenkgroep Tozo bruiste van de ideeën en tips voor anderen. Binnenkort worden best practices gedeeld.

Terugvorderen Tozo-1

SAM is bezig met het opzetten van allerlei denkgroepen waarbinnen specialisten nadenken over verschillende thema’s. Naast inburgering en diversiteit is Tozo een thema dat nu aan bod komt. Het valt op dat er in het hele land regelingen toch nog op zeer verschillende manieren worden uitgelegd. Zo zijn enkele gemeenten nog bezig met het terugvorderen van Tozo-1 terwijl juist was aangegeven dat dit in die eerste versie niet zou gebeuren.

Overgangsproblemen van de ruimhartigheid naar de controle heeft iedereen wel gemeld. Gemeenten die meteen meer informatie hebben uitgevraagd en voor hebben gesorteerd op toekomstige ontwikkelingen komen nu minder problemen tegen. Er is een voorbeeld genoemd van zzp’ers die direct zijn geregistreerd en van wie al snel duidelijk werd dat zij goed kunnen worden bemiddeld.

Investeren in gesprekken

Alle Tozo-specialisten vinden dat er geïnvesteerd moet worden in goede gesprekken, omdat er voor deze doelgroep veel meer op het spel staat. Het gaat vaak om mensen die al jaren bezig zijn met het opbouwen van een bedrijf, soms een familiebedrijf hebben overgenomen, en dan ineens niets meer verder kunnen. Velen werken nog keihard om het te redden, ook zonder inkomsten. Mensen zijn vooral niet werkloos, maar hebben te maken met een grote inkomensval. Dat maakt, zo stellen de Tozo-specialisten, deze doelgroep zo bijzonder.

De inzet van zzp’ers die hun collega-zzp’ers kunnen coachen of begeleiden, vindt iedereen een erg goed plan. Ondernemers spreken gewoon echt een andere taal dan de andere burgers waar veel klantmanagers mee te maken krijgen. Ook het idee om 60+ zzp’ers die niet meer aan de slag komen, in te zetten als betaalde leermeester krijgt veel bijval. De overstap naar Tozo-3 zou in die zin succesvol kunnen zijn.

Geen vermogenstoets

Iedereen vindt het een slecht voorstel om de vermogenstoets toe te passen. Er zal een enkeling zijn die nog een klein vermogen heeft, maar dat wordt meestal aangewend voor het eigen bedrijf. Om daar nu veel controle of uitvoering op te zetten, vinden de Tozo-specialisten buitenproportioneel. Het is veel slimmer om te focussen op goede begeleiding van mensen die nu Tozo ontvangen en problemen tegenkomen bij de verrekening van inkomsten of het betalen van de inkomstenbelasting.

En vooral om hen te begeleiden richting werk: hun eigen zaak opnieuw leven inblazen of werk daarbuiten te vinden. Volgens de deelnemers aan deze eerste SAMendenkgroep Tozo is het zaak goed na te denken of de mensen uit de Tozo wel door kunnen stromen naar de BBZ. Mogelijk is hun bedrijf dan al niet meer levensvatbaar. De volgende SAMendenkgroep vindt in het eerste kwartaal van 2021 plaats.

gerelateerde artikelen

11 november 2020 Coronacrisis Tozo

SAM in Tozo-overleg: Tozo-info tot 1 april 2021 beschikbaar

De nieuwste handreiking Tozo is verschenen. In deze 13e versie zijn verschillende wijzigingen opgenomen. Die […]

26 oktober 2020 Algemeen

Tijdelijke versoepeling bijstandsregels jongeren tot 27 jaar

Vandaag heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel aangenomen waarin voor jongeren tot 27 jaar een […]

15 oktober 2020 Inburgering Inclusie Tozo

SAMenDenken over Tozo, inburgering en inclusie

Houd jij je bezig met de Tozo? Ben jij gespecialiseerd in inburgering? Of richt jij […]