nieuws

“We moeten veel meer uitgaan van het vakmanschap dat er in het sociaal domein al ís”

Schermafbeelding 2022-05-03 om 17.15.56.png

Bekijk de video op Vimeo

We moeten stoppen met praten over het vakmanschap van anderen en hoe je dat ontwikkelt. We moeten veel meer uitgaan van het vakmanschap dat er al is,” zo bepleit Marcel van Druenen in deze video. Hij is directeur van SAM, de beroepsvereniging voor uitvoerend professionals in het sociaal domein.

Marcel beschrijft vakmanschap als de worsteling om telkens weer balans te vinden, tussen nabijheid en afstand, tussen zorgen en straffen. De worsteling om steeds weer onbevooroordeeld naar iemand kijken.

En hij vertelt hoe collega’s elkaar in de praktijk al helpen die balans te vinden. Hoe je met je collega’s patronen ontwikkelt in je eigen praktijk die je vakmanschap vergroten.

En ten slotte: dat vakmanschap zich ontwikkelt maar er vooral ook al ís! Dat laatste moet het uitgangspunt zijn bij het ondersteunen van professionals in hun professionele groei.

Marcel gaf deze toespraak ter gelegenheid van de lectorale rede van Henk Spies op 1 april 2022 ‘Naar een lerende praktijk van inclusie en veiligheid’ - Lectoraat Mind the gap

gerelateerde artikelen

verbinder marjolein thoma
23 april

“Wij zorgen dat professionals statushouders beter kunnen plaatsen”

De werkgever wil wel. De statushouder ook. En toch lukt het niet om een plaatsing voor elkaar te krijgen. De …

wist je dat-sam-1200
23 april

Wist je dat…. bijstand geen inkomen is, maar een voorziening?

Het is de laatste tijd vaak in het nieuws geweest: gokken met bijstandsgelden. De vraag is: mag dat? De bijstand …

vliegende brigade
23 april

Nodig ze uit: de vliegende brigade van SAM!

Wil je meer weten over SAM? Praten over vakmanschap in jullie dagelijkse praktijk? Nodig dan onze Vliegende Brigade uit bij …