nieuws

Roep om kortere BKR-registratie wordt luider

mark lauriks arnhem.png

“Als mensen een zwaar traject door zijn gegaan om hun schulden af te lossen, verdienen ze een schouderklopje, en niet een kruisje achter hun naam,” aldus Mark Lauriks, wethouder, Bestaanszekerheid en Leefbare Wijken in Arnhem.

Voor mensen die grote schulden hebben is het volgens Lauriks niet makkelijk om daar hulp bij te zoeken. “Daar kan schaamte bij komen kijken en vooral heel veel stress. Als het je dan lukt om na een heel zwaar schuldhulptraject je leven weer schuldenvrij op te pakken dan kan je juist wind in de rug gebruiken, niet extra drempels zoals daarbovenop een lange registratie bij het BKR.”

Toekomst
“Zo’n vijf jaar BKR-registratie zit je toekomst in de weg als je een huis zou willen kopen, een telefoonabonnement wil nemen of – steeds vaker – bij het vinden van een particuliere huurwoning,” aldus Lauriks. De G4, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, besloten eerder al om nog maar zes maanden na het einde van een schuldtraject de BKR-registratie in stand te houden.

Doorbraak
Arnhem volgt nu dus ook. In Nijmegen zijn hierover aan het college vragen gesteld en het komt de komende tijd ongetwijfeld in meer gemeenten ter sprake. Lauriks: “Hopelijk volgt er snel zo’n doorbraak voor alle Nederlanders.”

gerelateerde artikelen

inaugurele rede lineke van hal
08 april

“Versterken van publieke professionaliteit is cruciaal”

Dr. Lineke van Hal hield op 26 maart 2024 haar inaugurele rede als lector ‘Beroepsvorming in het Publiek Sociaal Domein’. …

dvdu-2024-zuid-compilatie
27 maart

Professionals op het Poppodium

De kop is er weer af! De eerste Dag van de Uitvoering van dit jaar is alweer achter de rug. …

06_20211011_Verhalen van de Werkvloer_beeld_V06
26 maart

Verlaten

Meneer meldt zich in januari voor een uitkering. In het telefoongesprek dat ik met hem heb, vertelt hij ook uitkeringen …