nieuws

Ons werk in het nieuws. SAM praat erover.

sam in het nieuws 1

Uitvoerend professionals reageerden op het nieuwsbericht over bijstandskorting bij de Gemeente Apeldoorn. SAM mocht meelezen met hun gesprek.

Afgelopen donderdag stond in het Algemeen Dagblad dat Gemeente Apeldoorn in 2019 ten onrechte de bijstandsuitkering van een inwoonster heeft ingetrokken. De gemeente heeft dat “enkel en alleen gedaan omdat uit haar bankafschriften bleek dat ze te weinig geld uitgaf aan de boodschappen. En dat is te kort door de bocht,” vindt de Centrale Raad van Beroep, de hoogste rechter in het socialezekerheidsrecht.

Lees hier het artikel van het Algemeen Dagblad

De vrouw uit Apeldoorn moest bijna 10.000 euro aan bijstand terugbetalen. Volgens de normen zou een alleenstaande gemiddeld 200 euro per maand moeten besteden aan eten en drinken. Omdat de vrouw in sommige maanden niet verder kwam dan ongeveer 50 euro en een enkele maand zelfs helemaal niets uitgaf, concludeerde de gemeente dat haar recht op bijstand niet was vast te stellen en dus moest worden terugbetaald. Dit is de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep die de gemeente hiervoor op de vingers tikt.

Dit vinden leden van SAM
Uitvoerend professionals lezen dit soort berichten natuurlijk kritisch. Want het bepaalt hoe mensen kijken naar de gemeente. En dus naar ons als professionals. Toen een lid van SAM het bericht deelde in een appgroep, ontstond een mooi gesprek dat SAM gelukkig met de rest van de wereld mocht delen. Dank daarvoor!

“Waar ligt de grens op het controleren van mensen in de bijstand?”

“Ik neem aan dat er sinds de toeslagenaffaire ook wel iets anders mee omgegaan wordt”

“Het lijkt alsof het alleen gaat om weinig uitgeven aan boodschappen. Dat kan inderdaad een aanwijzing zijn voor een andere bron van inkomsten. Maar als je als gemeente daarvoor geen verdere aanwijzingen hebt, vind ik het wel ver gaan om dan een uitkering in te trekken.”

“En hoe zit het dan als iemand voedsel krijgt van de voedselbank?”

“Dat lijkt mij een goede verklaring dat iemand met minder geld toe kan voor boodschappen.”

“Dat mag gewoon, net als af en toe mee eten bij een buur of familie. Structureel geen geld aan eten uitgeven is wel een ander signaal waar je gesprek over aan zou kunnen gaan, maar niet over het totaal ervan denk ik zoals in de casus.”

“Ik ben ook wel benieuwd hoe deze uitspraak wordt teruggekoppeld naar de uitvoering in Apeldoorn en wat zij ervan vinden? Het signaal is opgepakt door een medewerker van handhaving maar als het goed is heeft mevrouw ook een inkomensconsulent en een werk/participatieconsulent. Zaten zij op een lijn en was er een compleet beeld van de situatie?”

“Bij dit soort uitspraken moet ik ook altijd denken aan bureaus die worden ingehuurd om een bestand eens door te lichten. Die kijken vaak heel zwart/wit, aangezien ze moeten 'scoren' met ingetrokken uitkeringen.”

“Ik denk dat het tijd is voor diepgaande reflectie in beroepen waarbij medewerkers een controlerende functie uitvoeren zodat men leert na te denken over het professionele handelen.”

Wil jij je reactie delen? Binnenkort kan dat in de SAM-community. Tot die tijd ontvangen we heel graag reacties via hallo@sam.nl

sam in het nieuws 2

gerelateerde artikelen

jong geleerd
19 februari

Kennisplatform voor re-integratiespecialisten van start

Ben jij re-integratieprofessional? Wil je de kwaliteit van het poortwachtersproces verbeteren? Dan ken je ikwilkennisdelen.nl vast al wel. Naast dit …

leidraad ontwikkelen
14 februari

SAM ontwikkelt een leidraad voor de inzet van Persoonlijke Ondersteuning

Wanneer en hoe zet jij een jobcoach in voor persoonlijke ondersteuning van een cliënt op een werkplek? Klantmanagers maken dagelijks …

menselijke maat leeuwarden
06 februari

De menselijke maat? In Leeuwarden werkt het.

Team Inkomen van de Gemeente Leeuwarden maakt werk van maatwerk. Uitvoerend professionals worden betrokken bij het beleid én krijgen een …