nieuws

“Kijk, dit is wat ik doe”

groene boekjes.jpg

Celia Maryanan, consulent participatie en werk, is blij met de ‘groene boekjes’ waarin SAM het beroep van uitvoerend professional heeft beschreven. Een beroepsprofiel en een beroepsstatuut. “Het is erkenning van ons beroep.”

“Als iemand vraagt wat ik voor werk doe, zeg ik: ‘Ik begeleid mensen vanuit een uitkering naar werk.’ Dat is het in één zin, maar mensen hebben dan nog geen idee waar je allemaal dagelijks mee te maken hebt. Soms zeg ik ook wel eens: ‘Moet ik alles vertellen? Nou, heb je een avond?’”

Waar wij voor staan
Celia is blij met de ‘groene boekjes’: het beroepsprofiel en beroepsstatuut. “Zo eenvoudig als die ene zin klinkt, zo eenvoudig is dit werk niet. Het is een erkenning van ons beroep dat er een officieel profiel én een officieel statuut is waarin precies staat wat we doen en waarvoor we staan. Ik geef het aan nieuwe mensen die bij ons komen werken. Het is een mooie basis om met collega’s verder te praten over ons beroep.”

Spanningsveld
“Je ziet in dat profiel dat je veel taken hebt. En dat tussen sommige kerntaken een spanningsveld zit: aan de ene kant het handhaven en aan de andere kant het activeren bijvoorbeeld. En tussen het ondersteunen van je cliënt aan de ene kant en het halen van doelstellingen voor je organisatie aan de andere kant. Bovendien zijn het gewoon veel taken die je in beperkte tijd allemaal op een bepaald niveau moet doen.”

In gesprek met je manager
“Als je die boekjes leest, denk je: ‘Jee, wat een complex vak is dit!’ Het management is zich, denk ik, niet altijd bewust van deze complexiteit. Je kunt als manager sturen op caseloadbeheer bijvoorbeeld, of op kwaliteit, maar dat is maar een van onze kerntaken. Het is dus ook lastig te managen, dat kan ik me ook voorstellen. Het zou dus goed zijn als managers dit ook lezen. Je kunt dan samen het gesprek aan gaan: hebben we dezelfde functie-opvatting? En ook in het algemeen: wat verwachten we in deze organisatie van klantmanagers, van inkomensconsulenten, van Wmo-consulenten?”

Alle nieuwe SAM-leden krijgen de groene boekjes. Ben je lid, maar heb je nog geen groene boekjes? Stuur een mailtje naar hallo@sam.nl! Vermeld daarin dan meteen je adres, das wel zo handig ;-)

celia.png

Celia Maryanan, consulent Participatie en Werk en Programmamanager Diversiteit en Inclusie bij SAM

gerelateerde artikelen

wmo-consulenten
27 november

Wmo-consulenten: “Wij doen continu onderzoek, dát is ons werk”

“Mensen met een beperking krijgen in veel gemeenten nog altijd veel te weinig hulp om volwaardig mee te doen in …

digitale goodiebag
24 november

Waar werd jij wijzer van?

Welk boek of welke reportage moeten alle uitvoerend professionals in het sociaal domein echt zien? Welk instrument of welke aanpak …

mijn route naar inburgering
24 november

Mijn route naar inburgering

Inburgeringsprofessionals weten dat je iemand eerst goed moet leren kennen, wil je diegene goed kunnen begeleiden naar werk, school of …