nieuws

“Ik leer het meest van de mensen die ik begeleid”

anoushka koppelaar

Regelmatig zetten we een SAM-professional in de schijnwerpers. Dit keer is dat Anoushka Koppelaar, klantmanager Werk bij Orionis Walcheren. We spraken met haar over leerprocessen, van cliënten én van jezelf. Het afgelopen jaar gaf ze haar eigen leerproces de ruimte en in januari vertrekt ze voor drie maanden naar Indonesië. “Het is belangrijk om nieuwsgierig te blijven.”

Anoushka is ruim twintig jaar werkzaam als uitvoerend professional in het sociaal domein. Klantmanager in zowel werk als inkomen, TOZO-behandelaar, trajectbegeleider voor jongeren en sinds 2014 ook gecertificeerd SKILLS trainer. “In ons werk staat de ontwikkeling van de cliënt centraal. We begeleiden mensen bij het zetten van belangrijke stappen in hun leven. Tegelijkertijd is het belangrijk, of misschien wel een voorwaarde, dat we onszelf als professionals en als mens óók blijven ontwikkelen.”

Zelf weer stappen zetten
Bij Orionis Walcheren doen alle uitvoerend professionals op de afdeling Werk de jobcoach-opleiding van Elan. “Afgelopen jaar stond voor mij sowieso in het teken van leren,” vertelt Anoushka. “Ik heb kennisgemaakt met de methodiek van Feuerstein en heb me verdiept in leerdoeloriëntatie. Parralel aan de jobcoach-opleiding heb ik een leiderschapstraining gedaan bij Van Harte & Lingsma . Ik heb een plan van aanpak gemaakt met leerdoelen voor beide trainingen.” Dan lachend: “Maar daar heb ik me gelukkig niet aan gehouden.”.

“Ik had een plan. Daar heb ik me gelukkig niet aan gehouden.”

“Het plan gaf een mooie richting , maar al lerende werd ik steeds nieuwsgieriger en ging ik meer mijn eigen weg. Ik wilde meer om me heen kijken. En leren op een manier die bij mij past. Dus ik ben afspraken gaan maken op allerlei plekken waar ik iets wilde ‘halen’. En waar ik dacht dat ik iets kon brengen.” Ze nam deel aan werkgroepen bij Movisie, Kopkrakers, het ministerie van SZW (om te praten over het nieuwe wetsvoorstel ‘P-wet in balans’) en bij SAM. “Overal hoor je meningen en ik realiseerde me eigenlijk vooral dat niemand de wijsheid in pacht heeft.”

Een goed idee komt nooit alleen
Bij SAM volgde Anoushka workshops en sloot ze aan bij een bestuursoverleg. “Je ziet dat ook bij SAM niemand weliswaar de wijsheid in pacht heeft, maar dat je wel samen wijzer kunt worden, als we als professionals ervaringen delen en van en met elkaar leren. Want je hebt elkaar nodig. Of zoals Roland Blonk eens tegen mij zei: “Een goed idee komt nooit alleen.”

“Ik wil zoveel mogelijk collega’s kennis laten maken met SAM”

“Ik kon bij SAM even rondkijken en ontdekken welke rol bij mij past. Ik ben een echte koppelaar (zie haar achternaam, red.), dus heb Orionis en SAM aan elkaar gekoppeld. Ik wil zoveel mogelijk collega’s kennis laten maken met SAM en heb voor elkaar gekregen dat Orionis enthousiast is en de kosten voor het lidmaatschap vergoedt. Een mooi begin J.”

Leren in de spreekkamer
“Een jaar zoals ik nu achter de rug heb, gun ik elke professional. Ik ben als een soort puppy opnieuw door mijn werk heen gelopen en dacht steeds: wat is hier mijn plek? Waar kan ik het meeste toevoegen? Dat was echt ontzettend leuk.”

“Ik ben als een soort puppy opnieuw door mijn werk gelopen.”

“Ik gun het mezelf en mijn collega’s om in een leerproces te blijven. Naast de waan van de dag. En leren doe je op veel verschillende manieren. Als ik er van een afstand naar kijk, leer ik uiteindelijk het meest van de mensen die ik ontmoet in de spreekkamer. Daar gebeurt het. Daar kunnen geen boeken tegenop.”

Even weg
Anoushka vond dat het ‘leren’ nog niet klaar was en besloot zich drie maanden in een heel andere cultuur onder te gaan dompelen. Ze vertrekt eind december voor drie maanden naar Indonesië. “Ik wil in een heel nieuwe omgeving weer van alles leren en gewoon leuke dingen doen! Het draait uiteindelijk toch om die gouden balans tussen werk en privé, tussen uitdaging en verbinding. Dat ik die balans heel actief en bewust op kan en mag zoeken, daar ben ik heel dankbaar voor.”

gerelateerde artikelen

jong geleerd
19 februari

Kennisplatform voor re-integratiespecialisten van start

Ben jij re-integratieprofessional? Wil je de kwaliteit van het poortwachtersproces verbeteren? Dan ken je ikwilkennisdelen.nl vast al wel. Naast dit …

leidraad ontwikkelen
14 februari

SAM ontwikkelt een leidraad voor de inzet van Persoonlijke Ondersteuning

Wanneer en hoe zet jij een jobcoach in voor persoonlijke ondersteuning van een cliënt op een werkplek? Klantmanagers maken dagelijks …

menselijke maat leeuwarden
06 februari

De menselijke maat? In Leeuwarden werkt het.

Team Inkomen van de Gemeente Leeuwarden maakt werk van maatwerk. Uitvoerend professionals worden betrokken bij het beleid én krijgen een …