Event

Armoede

, Bijstand

, Kwaliteit professionals

, Schuldhulp

, Statushouders

Kwetsbaar maar niet kansloos

Marion Weijers en Chris Schwencke van het Nibud waren de gastsprekers tijdens het Inspiratievoorbeeld uit de praktijk (Geldplan Statushouders) van afgelopen vrijdag 30 april. Met ingang van 1 januari 2022 zal de nieuwe Wet Inburgering intreden. Een van de pijlers van deze wet is de financiële ontzorging van statushouders. Om op deze verandering in te spelen heeft het Nibud het Geldplan Statushouders ontwikkeld voor begeleiders van statushouders en statushouders zelf.

Het Geldplan Statushouders is een online tool die kan helpen bij de ondersteuning van statushouders op weg naar financiële redzaamheid. Statushouders kunnen het plan zelf of met behulp van een begeleider doorlopen. Het Geldplan geeft statushouders inzicht in het complexe Nederlandse systeem. Ook helpt het hen hun geldzaken in balans te houden of te krijgen. Het Geldplan is bedoeld voor (begeleiders van) statushouders die zelfstandig wonen én 18 jaar of ouders zijn. Het Geldplan is in principe in het Nederlands geschreven, maar de belangrijkste begrippen zijn toegelicht in het Engels, Arabisch of Tigrinya, omdat de grootste groepen statushouders uit Syrië en Eritrea komt. Dit was een van de onderdelen die de deelnemers van de onlinesessie echt als meerwaarde zagen. Verder is in het Geldplan voor begeleiders informatie opgenomen over verblijfsrecht en geldzaken en over het omgaan met cultuurverschillen, om de begeleiders verder te kunnen ondersteunen. Daarnaast zijn er in het Geldplan verklarende woordenlijsten opgenomen met de belangrijkste begrippen in het Engels, Arabisch en Tigrinya.

SAM blikt weer terug op een onlinesessie vol inspiratie en enthousiasme. De deelnemers – tevens uitvoerders binnen het sociaal domein – gaven naderhand aan dat zij zeker de toegevoegde waarde van het Geldplan en het ook gaan of zouden willen gaan gebruiken tijdens het begeleiden van hun klanten.

Bent je geïnteresseerd in het Geldplan Statushouders en/of de geldplannen van startpunt Geldzaken van het Nibud? Neem dan voor meer info contact op met Chris Schwencke via 06-120 80820 of cschwencke@nibud.nl.

gerelateerde artikelen

10 juni 2021 Event Bijstand Participatiewet Schuldhulp Werk en inkomen

Gratis online webinar: Laat verrekenen geen beperking zijn

In Nederland hebben 200.000 mensen met een arbeidsbeperking te maken met negatieve gevolgen van de […]

8 juni 2021 Event Inburgering Statushouders

Betere onderwijskansen voor statushouders: waar moet je dan op letten?

De meeste statushouders die een opleiding volgen, stromen naar het mbo. Het overgrote deel van […]

7 juni 2021 Event Re-integratie

Kabinet maakt 18 mln vrij voor re-integratie van mensen met psychische problemen

Werk als medicijn. Dat is het uitgangspunt van de re-integratiemethode Individuele Plaatsing en Steun (IPS) […]