nieuws

Interventies voor uitkeringsgerechtigden met migratieachtergrond in KIS-inspiratiegids

Hoe help je een werkgever ‘cultuurproof’ te worden? Hoe kun je zelf als professional creatiever zijn in het begeleiden van mensen met een migratieachtergrond naar werk? Deze nieuwe gids van Kennisplatform Integratie & Samenleving (KIS) beschrijft best practices uit het hele land en is vooral nuttig voor professionals die nieuw zijn in het veld. SAM-leden Laura Snoek en Nora Kasmi werkten eraan mee.

De reguliere aanpak is niet altijd voldoende voor werklozen met een migratieachtergrond. De gids ‘Uitkeringsgerechtigden met een migratieachtergrond en werk’ is bedoeld om professionals te inspireren tot creativiteit. Nora Kasmi, beleidsadviseur bij SAM, is blij dat deze inspiratiegids er is: “Zo heb je in een oogopslag een breed pallet van aanbod. Deze gids zou elke klantmanager in zijn mailbox moeten ontvangen.”

“Over het algemeen ben ik fan van projecten waarin verschillende aspecten worden gecombineerd: taal, begeleiding op de werkvloer en echte belangstelling voor de persoon die voor je zit.” – Laura Snoek, werkcoach bij Werkzaak Rivierenland

Arbeidsmarktdiscriminatie

De gids bevat een apart hoofdstuk over arbeidsmarktdiscriminatie. Gebaseerd op haar praktijkervaringen als werkcoach bij Werkzaak Rivierenland denkt Laura Snoek dat niet altijd direct sprake is van discriminatie. “Soms is het ook gewoon onbekendheid of een verkeerde ervaring, waardoor werkgevers terughoudend zijn. Als professional kun je die op allerlei manieren wegnemen. Bijvoorbeeld met een proefplaatsing of stage. Ook open hiring is een inclusieve manier om personeel te werven. Verder is begeleiding op de werkvloer belangrijk, want de Nederlandse bedrijfscultuur is vaak anders dan deze migranten in hun eigen land gewend waren.”

Hier vind je meer informatie én de gids zelf

gerelateerde artikelen

17 september

Ruimte voor maatwerk? Kwestie van de wet beter uitvoeren

Als we als gemeentelijk professionals aan mensen in de bijstand maatwerk willen leveren, moeten we […]

17 september

Gezocht: kritische professionals voor Vraagtafels

Haal meer uit onderzoek, verrijk je dagelijkse werk. Wil jij jouw werk én dat van […]

17 september

Denk je mee over inburgering?

We beginnen weer met de SAMendenkgroep Inburgering! Nog een paar maanden en dan starten de […]