Terugblik op het SAM najaarscongres op dinsdag 7 november in de Eenhoorn in Amersfoort
Wat een gaaf congres was het! Er was theater en een indrukwekkende heldenreis. Er waren inspirerende SAMendoensessies, over verward zijn, over armoede en over diversiteit. Je kon het op maat-spel spelen en de SAM-ontwikkelscan doen.
En misschien wel het belangrijkste: we hebben elkaar weer eens écht gezien en gesproken, want de lunch en de borrel zijn bij SAM altijd lekker en hartstikke gezellig.
Dit is wat we hoorden van leden die er waren:
“Het was erg leuk om even op een andere manier bezig te zijn met t werk en (oud) collega’s te spreken. Goed om stil te staan bij hoe het voor de inwoner is om zich bij de sociale dienst te melden.” Dayenne van Zuylen - Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn
“Een goed idee komt nooit alleen. Hoe gaaf is het om elkaar als professional te laten leren en vakmanschap daardoor te versterken.” Anoushka Koppelaar - Orionis Walcheren
"Het congres was weer een mooie ontmoeting met collega's uit ons werkveld. Uit het programma haal ik vooral dat we trots mogen zijn op ons werk. Mooi ook om te zien hoe Sam bezig is met de erkenning van ons beroep. Deze dag was voor mij een motivatie om collega's aan te sporen ook lid te worden.” Hans Bussing - Fijnder
Online evaluatie
51 van de ongeveer 130 aanwezigen vulden het online evaluatieformulier in. Daar kwamen deze prachtige scores uit:
Een greep uit de opmerkingen:
“Was goed geregeld, met afwisselend programma"
“Ik zou graag iets meer tijd tussen de onderdelen hebben"
“Erg blij met de ontwikkeligen in de richting van het opzetten van een beroepsgroep”
“Het was een mooie leerzame dag. Het theater had wel iets korter gemogen. Voor de rest was alles top geregeld”
“Mooi geheel, fijne sfeer en met humor”
Waarom ben je lid van SAM?
We vroegen jullie ook wat de belangrijkste reden is om lid te zijn van SAM. Dit is de uitslag:
Op de eerste plaats: “Ik wil op de hoogte blijven van veranderingen in het sociaal domein"
Op een gedeelde tweede plaats: "Ik wil beter worden in mijn werk” en “SAM verbindt mij met collega’s in het land"
Op de derde plaats: "SAM heeft workshops waar ik echt iets aan heb”
Het team van het verenigingsbureau gaat de evaluaties uiteraard nog uitgebreid bestuderen. Zo worden we met zijn allen beter.
Dank aan alle invullers!!!
09:00 ontvangst met koffie en thee.
10:00 start programma
10:15 Theatervoorstellling: ‘Kan ik iets voor je doen?
12:10 ALV
12:30 lunchpauze
13:30 Rondje SAMendoen interactieve werksessies
14:45 Pauze
15:15 Tim Murck: ‘Hero’s journey’
16:00 Lancering van de online community
16:15 afsluiting
16:25 SAMenborrelen
‘Kan ik iets voor je doen?’ is een theatervoorstelling over het belang van de menselijke maat in het sociale domein. Vanaf dit voorjaar 2023 speelt deze voorstelling voor gemeentes of organisaties die onmacht in het systeem ervaren en dit willen doorbreken door meer te ‘doen wat nodig is’. Verhalen en wetenswaardigheden die binnen thema’s in tekst en muziek aan bod komen, gaan over maakbaarheid, geduld, feedback, vertrouwen, schaamte, organisatiedynamiek en loyaliteit.
“We moeten leren om betrokkenheid en rendement écht te waarderen. Het kan goedkoper en meer betrokken, ook binnen bestaande regels,” zegt Harrie Kruiter van het Instituut Publieke Waarden. Zij ontwikkelden daarvoor de Waardendriehoek. Gemeente Leeuwarden maakte daar een spel van! Dit is je kans om dat ‘Op Maat Spel’ te spelen. De spelleiders uit Leeuwarden zijn Geertje Bakker en Jolyn Klamer.
Wie Ralf Embrechts ontmoet, vergeet dat niet snel. Hij stort zo’n bak energie over je uit dat je naderhand even bij moet komen. Zijn favoriete onderwerp: armoede. Hij is zelf niet arm, maar mensen die dat wel zijn zeggen: “Hij kan zo goed vertellen wat wij voelen.” En dat doet ‘ie ook vandaag, op dit congres. Ralf was programmamanager armoedebeleid in Tilburg. In 2013 richtte hij Stichting Quiet op.
Kruip in het hoofd van een verwarde man. Jeroen Zwaal – zelf eens een verwarde man – vertelt je zijn persoonlijke verhaal. Over zijn psychose, hoe zijn gezin daaronder leed en mee leerde leven. Hij is open over alles. Wat wilde jij altijd al weten? Wat ervaar je soms met de mensen die jij ondersteunt? Jeroen beantwoordt graag jouw vragen. Hoe ga jij om met verwarde personen? Praat erover met elkaar.
De SAM Ontwikkelscan geeft geen goed of fout. Hij helpt je als professional verder op weg naar vakvolwassenheid: methodisch handelen, professionele bewustwording en het ontdekken van kennis en ‘skills’ die je inzet in je werk. Je krijgt in zicht in boeiende spanningsvelden: professional versus organisatie, doelmatigheid versus rechtmatigheid, maatwerk versus uniformiteit.
Onze programmamanager Celia Maryanan vertelt je graag meer over diversiteitssensitief werken. Je maakt kennis met de training die zij ontwikkelde samen met Movisie. En er is een QuickScan waarmee je als gemeente die sensitiviteit kunt meten en verbeteren. Hartstikke praktisch allemaal. Je kunt er direct mee aan de slag. Maar je kunt er dus ook met je hele team mee aan de slag. Maak tijdens deze sessie dus vooral kennis met Celia. Zij helpt je verder!
We hebben een geweldig leuke afsluiting van de dag voor je geregeld: met Tim Murck (o.a. Spangas en Feuten)! Tim heeft zich laten inspireren door ‘The Hero’s Journey’ en daagt je uit om naar jezelf te kijken: welke (helden)rol speel jij in iemands verhaal? Ben je een helper? Een tovenaar? Of een regelrechte held? Iedereen speelt een rol in een gemeenschap, of zoals we tegenwoordig zeggen: een ‘community’.
...de online SAM-community! Samen leggen we ter plekke de basis voor deze gemeenschap. We joinen met zijn allen en bepalen samen meteen wat de eerste gespreksonderwerpen moeten zijn. Waarover wil jij van gedachten wisselen met collega’s uit het land? Over welk thema moeten we kennis verzamelen? Dit is jouw professionele community, zeg het maar!
...sluiten we af met een borrel. Nog even napraten, die collega van een andere gemeente aanschieten die iets interessants zei in de SAMendoensessie. Bijkletsen met oude bekenden. Heerlijke hapjes en een goed gesprek, zoals je van SAM-borrels gewend bent.