Beroepscode van SAM

SAM vindt het belangrijk dat uitvoerders werken met waarden en normen die uit de praktijk voortkomen

Samen werken samen sterker

In een beroepscode beschrijft een beroepsgroep de centrale waarden en normen van de eigen praktijk voor en door professionals. De voorloper van SAM (de BvK) heeft al in 2017 een aanzet gemaakt voor een beroepscode. Het afgelopen jaar is hier een versnelling in gekomen. Inmiddels ligt er een concept beroepscode.
Daarmee is de kous niet af.
De normen van uitvoerend professionals zijn jullie normen. Het betekent dat jullie een belangrijke inbreng hebben in de definitieve code.
Dat kan op drie manieren: bijeenkomsten bijwonen (hebben begin juli plaatsgevonden), het insturen van een dilemma of verhaal (zie hieronder) of een digitale raadpleging over de concept-beroepscode (zie hieronder).

beroepscode.jpg

Een dilemma of verhaal over 'goed handelen'

In de praktijk loopt je soms tegen situaties aan die je aan het twijfelen brengen. Hoe doe je het goede? En hoe kan je dat ook beoordelen? Of je weet wat de juiste beslissing is, maar je kan die door omstandigheden niet nemen: wat doe je? Dat zijn morele spanningsvelden waar uitvoerders vaak mee te maken hebben.
Spanningsvelden uit de praktijk zijn eigenlijk onmisbaar bij het opstellen van een beroepscode, want zo weet je wat er in een code moet staan. De beroepscode moet je juist helpen bij het omgaan met allerlei spanningsvelden.
Heb jij een mooi voorbeeld van een spanningsveld? Of heb je wel eens iets meegemaakt waarvan je zeker weet dat jij of een collega prima of juist twijfelachtig heeft gehandeld? Wij zijn op zoek naar die verhalen en voorbeelden. We vragen je niet om alle details uit te werken, maar wel om de volgende vragen te beantwoorden:

  • Wat was de situatie?
  • Wie waren er direct bij betrokken?
  • Wat raakte je in de situatie: wat was het spanningsveld?
  • Kun je benoemen welke afwegingen meespeelden?

Stuur jouw dilemma of verhaal over 'goed handelen' naar jurja.steenmeijer@sam.nl.

Digitale raadpleging concept-beroepscode

De concept-beroepscode is geschreven. De code bestaat uit twintig artikelen die meestal in één of twee zinnen zijn opgeschreven. Uiteraard wordt er een verdere toelichting bij gegeven. Nu hebben we jouw hulp nodig.
Bij elk artikel stellen we de vraag: is het herkenbaar, toepasbaar en uitvoerbaar in de dagelijkse praktijk? We vragen je ook om jouw mening te geven over de formulering of een aanbeveling. Misschien wil je een kritische vraag stellen of wil je iets toevoegen? Dat kan!

Deelnemen? Klik voor: de link naar de digitale raadpleging over de concept-beroepscode.

Je kunt er tussentijds voor kiezen om jouw antwoorden op te slaan om later verder te gaan. De knop voor tussentijds bewaren vind je onderaan alle vragen.

Alle uitvoerders samen sterker: word lid!

  • Gratis tot 2021
  • Meepraten over de ontwikkeling van het vak
  • Ruime keuze uit bijeenkomsten
  • Ontmoet andere uitvoerders
Meld je aan!
Man looking up

Onze nieuwsservice

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws en ontvang de agendaservice.