Nieuws
Handhaving

Uitvoerders: zorg voor eerlijke toekenning Tozo

partnertoets-shutterstock_10278286.jpg

De partnertoets is erg welkom én uitvoerbaar in Tozo-2: partnergegevens staan immers in Suwinet. Het is voor uitvoerders moeilijk te verkroppen dat een alleenstaande zzp’er 1000 euro krijgt en iemand met een goedverdienende partner 1500 euro. Toegestaan of niet: er zijn uitvoerders die alert zijn en doorvragen, handhavers die observaties doen bij Tozo-aanvragers (zzp’ers). SAM (voorheen de BvK) hield afgelopen week twee online Rondetafelgesprekken: een samen met het ministerie van SZW over de Tozo en een over handhaving. Het signaal aan het ministerie van SZW is dat aan uitvoerders prima kan worden voorgelegd of een regeling goed gaat functioneren en wat de valkuilen zijn. De opbrengsten uit het Rondetafelgesprek over de Tozo noemde het ministerie dan ook ‘zeer waardevol’.

Alleen als het echt nodig is

Uitvoerders hadden het beter gevonden als de partnertoets gelijk was opgenomen in de regeling. Ook in Tozo-2 is de partnertoets ‘minimaal soft’. Uitvoerders pleiten voor een strakker beleid. De inkomensondersteuning in Tozo-1 is nadrukkelijk gelanceerd met de boodschap “maak er alleen gebruik van als je het echt nodig hebt”. Gemeenten zijn letterlijk overspoeld met aanvragen. De onduidelijke regels bij de eerste lancering hebben het uitvoerders lastig gemaakt, maar inmiddels hebben zij de zaken wel op een rij.
Er zijn voorbeelden waarbij het de vraag is of er een noodzaak tot inkomensondersteuning is. Uitvoerders spreken mensen erop aan of benadrukken in brieven of aanvullende vragen waarvoor de noodregeling echt is bedoeld. Een aantal mensen trekt vervolgens de aanvraag in.

Trucjes en misbruik?

Toch blijken er nog altijd kwesties te spelen die lastig zijn op te lossen. De Tozo-uitvoerders gaan niet uit van misbruik, maar zien dat mensen toch aanvragen ook als zij wel inkomsten hebben. Ze hebben soms het gevoel dat er trucjes worden uitgehaald om voor inkomensondersteuning in aanmerking te komen. Ook de bewust beperkte inzet op handhaving zit niet iedereen lekker.
Er worden verschillende zaken gesignaleerd: mensen die in een sector zonder krimp werken – zoals de bouw – blijken soms een aanvraag te doen maar toch aan het werk te zijn. Er zijn daarnaast acties om verschillende bedrijven te helpen, zoals met crowdfunding. De vraag is hoe die opbrengsten zich verhouden tot de ondersteuning of lening die de ondernemers van de overheid krijgen.
Een andere prangende vraag - mag het bedrijfskrediet ook worden gebruikt voor de betaling van de omzetbelasting - is ook beantwoord. Ondernemers kunnen uitstel vragen bij de Belastingdienst. Is dat niet afdoende dan kan het bedrijfskrediet inderdaad hiervoor worden gebruikt.

Kritische blik van uitvoerders

Alle vragen en tips zijn genoteerd. Het ministerie komt erop terug of neemt ze mee in het overleg over de regelingen. Een ding is duidelijk: uitvoerders dragen graag bij met een kritische blik.

Onze nieuwsservice

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws en ontvang de agendaservice.