Nieuws
Algemeen

Training positiviteit als opmaat voor participatie

statushouder-shutterstock_1674110254.jpg

Als klant- of casemanager voor statushouders moet je soms voorzichtig en enigszins omslachtig te werk gaan. Zeg bijvoorbeeld niet tegen een man uit het Midden-Oosten dat hij moet werken aan zijn zelfvertrouwen, want daaraan mankeert niets!

In een nieuw land een nieuw bestaan opbouwen zonder (in eerste instantie) de taal te beheersen valt niet mee. Veel statushouders kampen daarnaast met stress door ervaringen in oorlogsgebied en stress over familieleden die daar nog wonen. Het vertrouwen in het eigen kunnen wordt daardoor behoorlijk aangetast, en blijkt soms heel diep in een mens weg te zinken.

In Utrecht is daarom een training ‘Positiviteit’ opgezet, waarin tips naar voren komen om het zelfvertrouwen weer op te vijzelen. In een periode van 6 weken volgen de deelnemers een programma met diverse werkvormen waarin het zelfvertrouwen weer wordt opgebouwd en hersteld. Er zijn allerlei spelletjes en deelnemers gaan met elkaar in discussie.

Iedereen is er enthousiast over. Dit sterkt echt! Inmiddels geven we de training alleen aan vrouwen. Het lijkt een kleine stap, maar het is wel degelijk een goede beweging richting de arbeidsmarkt.

Over de schrijver

Ingeborg Robijn is werkmatcher Statushouders bij de gemeente Utrecht. Bijzonder is de inmiddels jarenlange samenwerking met 'haar' tolk Arabisch. Ze versterken elkaar ten gunste van veel statushouders die met hervonden zelfvertrouwen gaan bouwen aan een zelfstandig bestaan in Nederland.

Onze nieuwsservice

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws en ontvang de agendaservice.