Verhalen en blogs
Algemeen

Riemie van Dijk: Vertel je verhaal en maak het verschil in je werk

Riemie van Dijk

Verhalen zijn overal. Ieder mens kan en wil verhalen vertellen. Dat zit in de programmering van onze hersenen. En daar maak ik graag gebruik van. Verhalen hebben mij persoonlijk geholpen toen ik het plezier in mijn werk was kwijtgeraakt. Dankzij de rijkdom van verhalen weet ik weer wie ik ben en wat ik de wereld te brengen heb. Hoe zet jij verhalen in bij je werk en om te leren?

Werken met mensen gaat niet alleen over feiten en informatie maar ook over gevoel . Verhalen helpen je echt verbinding te maken. Maar om een ander te raken moet je wel bij je verhalende kern komen. En die kun je in de waan van de dag verliezen, dat blijkt wel uit mijn eigen verhaal. Wat ook kwesties zijn die jou op dit moment als Klantmanager bezig houden

Verhalen om de behoeften van ander te ontdekken

Eigenlijk ben ik van jongs af aan al ‘van de verhalen’ geweest. Het samen zingen en verhalen vertellen rond het kampvuur op een klassenkamp herinner ik me als de dag van gister. Ook in mijn werk maakte ik – vaak onbewust- gebruik van de kracht van verhalen. Bijvoorbeeld wanneer ik merk dat een mantelzorger zich vooral focust op de naaste. Er is dan meer nodig dan een gewone vraag om de eigen behoeften te (h)erkennen. Daarom heb ik prikkelende vragen gemaakt. Vragen die uitnodigen om verhalen te vertellen. Bijvoorbeeld: bij welke gebeurtenis dacht je, lieve help hoe krijg ik dit voor elkaar? Dan zijn mensen stil, de blik gaat even naar binnen en er komen verhalen los. Die kun je samen duiden: dit verhaal vertelt dat ik eigenlijk behoefte heb aan begrip van collega's, tijd voor mezelf (vul maar aan).

Verhalen over wat je de wereld kunt bieden

Op mijn jubileum gaven collega's me een bord met daarop `Jij inspireert ons allemaal met een beeld en een verhaal`. Ik ging fluitend naar mijn werk. Ergens rond 2009 veranderde dat. Misschien speelde de invoering van de Wmo een rol. Weg met alle ingesleten werkwijzen; de ‘bakens Welzijn Nieuwe Stijl’ werden leidend. Misschien ben ik in die hectiek mijn verhalende ik kwijtgeraakt. In ieder geval verloor ik de lol in mijn werk. Ik besloot een studie te gaan volgen en daar kwam ook de narratieve benadering voorbij. Mijn oude verhalenliefde kreeg weer de ruimte. Ik dook in mijn persoonlijke en professionele verhalen: over mijn talenten, over de invloed van organisatiecultuur op verandering, over samen experimenteren en leren. Zo ben ik ‘op verhaal gekomen’. Ik weet weer wie ik ben en wat ik de wereld te brengen heb.

Ontdek de kracht van verhalen

Wil jij ook storytelling inzetten om de waarde en behoeften van jezelf en anderen (her)ontdekken? Graag deel ik mijn ervaring met je zodat jij diepere lagen in je eigen verhalen ontdekt anderen op verhaal laat komen. Kom dus naar de Dag van de Uitvoering en deel je verhaal met je collega’s.

Over de schrijver

Riemie van Dijk werkte 20 jaar in het sociaal domein voordat ze zich schoolde tot storytellingspecialist om met verhalen een boost te geven aan zeggenschap, leiderschap, communicatie en verandering. Ook is ze docent en onderzoeker bij het lectoraat Burgerparticipatie en de Kenniskring Welzijn Nieuwe Stijl.

Onze nieuwsservice

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws en ontvang de agendaservice.