Nieuws
Kwaliteit professionals

Professionalisering noodzaak voor slagen P-wet

werk-p-wet-shutterstock_320489783.jpg

Een deel van de mensen binnen de Participatiewet voelt zich slecht behandeld, gekleineerd en zelfs bedreigd, zo kwam deze week naar buiten. Dit gebeurde vlak voor het Rondetafelgesprek Evaluatie van de Participatiewet op 20 februari 2020 in de Tweede Kamer. Daar is herhaaldelijk vermeld dat het werk van klantmanagers en andere uitvoerend professionals erg belangrijk is. Professionalisering is wel noodzakelijk. De BvK is het hiermee eens. ‘Het is vooral nodig dat uitvoerend professionals de ruimte krijgen en niet op pad worden gestuurd met de opdracht “straffen, controleren, wantrouwen”. Ze moeten kunnen doen wat nodig is. Voor elke burger! Het is een moeilijk vak en niet iedereen is ervoor in de wieg gelegd. Dat moeten we ook erkennen’, zegt directeur Ido van der Meulen.

Kunst

De BvK zet de komende jaren fors in op de professionalisering van klantmanagers, adviseurs W&I, schuldhulpverleners en anderen die burgers ondersteunen en adviseren. Van der Meulen: ‘Als je elke dag burgers voor je ziet, dan weet je, wat ze nodig hebben. De kunst is om ook te doen wat nodig is. Dan is het dus essentieel dat klantmanagers, consulenten en adviseurs de instrumenten krijgen om mensen echt verder te helpen. Het betekent dat de wetten en regels uit moeten gaan van een realistisch mensbeeld. Verschillende projecten binnen gemeenten waarbij vertrouwen het uitgangspunt is, hebben laten zien dat het echt werkt. Wij pleiten dan ook voor het betrekken van uitvoerend professionals bij de totstandkoming van wet- en regelgeving.’

Beroepsregister

De BvK is bezig met het opzetten van een Beroepsregister, Beroepscode en Beroepseer-document waarin elementen als integriteit, deskundigheid en ontwikkeling terugkomen.

Onze nieuwsservice

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws en ontvang de agendaservice.