Nieuws
Schuldhulp

Houd oog voor kwetsbare mensen!

Armoede en schuldhulp

In deze coronacrisis gaan geautomatiseerde maatregelen en beslagleggingen, huisuitzettingen en afsluitingen gewoon door. De hulpverlening wordt door beperking van sociale contacten minimaal. Het risico bestaat dat kwetsbare mensen, onder wie ook mensen met een beperking in grote financiële problemen terecht komen. De Landelijke Armoedecoalitie roept net als Marc Mulder (ambassadeur 'Kom uit je schuld') het kabinet, gemeenten, woningcorporaties, commerciële verhuurders, zorgverzekeraars en schuldhulpverleners en incassobedrijven op om een coulante houding aan te nemen. Hen is gevraagd rekening te houden met de uitzonderlijke situatie waarin kwetsbare mensen zich nu bevinden. De BvK ondersteunt de uitgangspunten van de Armoedecoalitie.

Pamflet

In een pamflet van de Landelijke Armoedecoalitie waarvan onder meer de NVVK, de gemeente Utrecht, Sociaal Werk Nederland, de FNV en de Landelijke Cliëntenraad deel uitmaken vragen de organisaties om extra maatregelen in te stellen die tot minimaal een maand na de beperkingen vanwege de coronacrisis moeten gelden. Een van de maatregelen is om boetes, verhogingen en rente op achterstanden niet in te voeren. Aanvragen voor bijstand en werkloosheidsuitkering zouden ook ruimhartig moeten worden toegekend zonder te veel administratieve eisen.

Coulance

De BvK en NVVK adviseren schuldhulpverleners om rekening te houden met problemen die ontstaan door de coronacrisis. Normaal gesproken is het opbouwen van nieuwe schulden reden om lopende schuldhulptrajecten te stoppen, maar nu zouden deze mensen moeten kunnen rekenen op coulance. Plotseling verlies van inkomen of onverwacht hoge zorgkosten mogen geen reden zijn om schuldhulp op te schorten, vinden de organisaties.

Onze nieuwsservice

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws en ontvang de agendaservice.