Nieuws
Algemeen

Ben jij een veranderfonteintje?

verandering-shutterstock_178281617.jpg

Het kan niemand zijn ontgaan dat gemeenten de laatste jaren erg zijn veranderd. Maar hoe zijn die veranderingen eigenlijk tot stand gekomen? Thijs Homan onderzocht dat in opdracht van het AenO-fonds en trok ook enkele conclusies over en voor de rol van professionals.

Homan noemde degenen die verandering in gang zetten veranderfonteintjes. Zij gaven hun initiatieven sexy namen om ze aantrekkelijk te maken, bouwden heterogene netwerken en balanceerden tussen verschillende belangen. Andere professionals namen door de stagnerende veranderingen de vrijheid om zich bezig te houden met de dingen die ze zelf belangrijk en interessant vonden. Tenslotte zijn er ook professionals die afhaken. Ze gingen wel naar bijeenkomsten die over verandertrajecten worden georganiseerd, maar namen er toch afstand van.

Veranderprojecten

Uit Homans onderzoek blijkt dat doelen van formele veranderprojecten bij gemeenten meestal niet behaald worden. Gemeentelijke professionals zijn aan de ene kant ‘slachtoffer’ van de continue verandertrajecten. Aan de andere kant gebruiken ze die als aanleiding en legitimering om zelf in het klein en onder de radar dingen te gaan veranderen, al dan niet met succes.

Meer weten over het onderzoek? Lees De Veranderende Gemeente

Onze nieuwsservice

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws en ontvang de agendaservice.