Actueel

Nieuws
Werk en inkomen

Rondetafel 3: hulp aan zzp’ers roept veel vragen op

Wie is wel zzp’er en wie niet? Is KvK-inschrijvingsbewijs een keiharde eis of niet? Hoe moet het inkomen dat er nog is worden vastgesteld? En hoe ga je om met mensen van wie je vermoedt dat ze dit geld niet nodig hebben? De vragen en dillema's over de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) buitelden bij het online BvK-Rondetafelgesprek over het scherm. ‘Uitvoerend professionals weten op een creatieve manier om te gaan met heel veel onduidelijkheid. Dat is wat we vaak zien.’

Lees artikel
Nieuws
Zorg

Rondetafelgesprek 2: Zorgplicht onder druk en gebrek aan sturing

En weer zijn de opbrengsten van het online BvK-Rondetafelgesprek dat gisteren werd gehouden opmerkelijk! Tijdens deze tweede editie werd het schrijnend genoemd dat de brede zorgplicht enorm onder druk staat, mede doordat er geen direct contact tussen gemeente en burger is.

Lees artikel
Nieuws
Werk en inkomen

Online Rondetafelgesprek: nood bij klantmanagers

Een aanzienlijk deel van de zzp’ers die bij gemeenten werken, is hun arbeidsbestaan niet zeker. Klantmanagers en andere uitvoerend professionals krijgen weinig begeleiding bij een andere manier van digitaal (en thuis) werken. Dat heeft consequenties voor henzelf, maar ook voor burgers die zich melden.

Lees artikel
Nieuws
Werk en inkomen

Laat uitvoerend professionals hun werk doen

Positief dat het kabinet mensen in de Participatiewet extra aandacht wil geven. Het is ook toe te juichen dat het dan niet alleen om werk hoeft te gaan. De BvK (voorloper van SAM) betwijfelt het nut van het stellen van een norm voor het aantal contactmomenten: het kan een doel op zich worden.

Lees artikel
Nieuws
Participatiewet

Uitvoerders kunnen het verschil maken in de Participatiewet

De evaluatie van de Participatiewet door het Sociaal- en Cultureel Planbureau (SCP) loog er niet om. Het doel om meer mensen in de bijstand aan een baan te helpen, is niet gehaald. Onjuiste aannames, verkeerde financiële prikkels en het is nog steeds veel te ingewikkeld.

Lees artikel
Nieuws
Werk en inkomen

Professionals te weinig ruimte voor uitvoering Participatiewet

Volgens het Sociaal- en Cultureel Planbureau (SCP) zijn de ambities van de invoering van de Participatiewet onvoldoende gerealiseerd. Uit de SCP-evaluatie blijkt dat vooral mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt niet betere kansen hebben gekregen op een baan.

Lees artikel
Nieuws
Werk en inkomen

Invoering WAB: 'kwetsbare groepen krijgen het moeilijker'

De invoering van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) per 1 januari 2020 kan de gemeentelijke capaciteit voor het sociaal domein nog verder onder druk zetten. Met name mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt dreigen door deze nieuwe wet hun baan kwijt te raken of meer moeite te krijgen om aan werk te komen. ‘Dat kan leiden tot meer bijstandsuitkeringen en een hogere werkdruk voor de dienst Werk & Inkomen’, voorspelt directeur Ido van der Meulen van de BvK (voorloper van SAM) in de Volkskrant.

Lees artikel

Onze nieuwsservice

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws en ontvang de agendaservice.