Actueel

Nieuws
Werk en inkomen

SAM & Divosa presenteren leergang Simpel switchen

Burgers willen aan het werk vanuit de uitkering, maar komen allerlei hobbels tegen zoals verrekening van inkomsten en problemen met toeslagen. En áls ze aan de slag gaan, willen ze graag terug kunnen vallen op een vangnet. Die mogelijkheid is er met Simpel Switchen in de Participatieketen. Op basis van de inzichten, ideeën, knelpunten, ervaringen en innovaties hebben SAM en Divosa samen een leergang opgezet.

Lees artikel
Nieuws
(re-)integratie

Onderzoek: hobbels voor mensen met beperking op zoek naar werk

Jij begeleidt mensen met een arbeidsbeperking naar werk? Of je probeert mensen met een ziekteverleden een betere toegang tot de arbeidsmarkt te geven? Dan weet je dat er maatregelen zijn die ingezet kunnen voor werkgevers. Of je weet misschien niet wat alle mogelijkheden zijn? Het ministerie van SZW heeft onderzoeksbureau Kantar de opdracht te geven te onderzoeken welke problemen mensen met een arbeidsbeperking ondervinden bij het zoeken naar werk. Jij kunt meedoen!

Lees artikel
Nieuws
Coronacrisis

Onderzoek: hoe ervaar jij werken op afstand?

Veel uitvoerders in het publieke sociaal domein hebben de afgelopen maanden thuis gewerkt. Voor veel mensen blijft dat nog de werkelijkheid de komende maanden. Dan rijst toch de vraag: kun je je werk wel goed doen? Wat mis je? Zie je dat werken op afstand ook invloed heeft op burgers die je helpt? Zie je de voordelen en wat zijn die dan? Wat zijn voor jouw gevoel de nadelen? SAM wil graag weten wat jouw ervaringen zijn (geweest). Daarom stellen we je graag een aantal vragen. Mocht de periode dat je vooral thuis moet werken langer worden, dan kan SAM je mogelijk helpen.

Lees artikel
Nieuws
Tozo

SAM: uitvoerders laten hun stem steeds meer horen

Na twee maanden SAM maken voorzitter John van der Starre en directeur Ido van der Meulen de balans op. Voor iedereen zijn het hectische tijden geweest. Voor SAM, maar vooral ook voor de uitvoerders die het zwaar voor de kiezen hebben gehad door de hoeveelheid werk die op hen is afgekomen en uiteraard de andere manier van contact leggen met burgers. Het ministerie van SZW heeft inmiddels laten weten veel waardering te hebben voor de manier waarop uitvoerders deze moeilijke periode hebben doorgewerkt en er zijn gaan staan voor burgers die een beroep op hen deden.

Lees artikel
Nieuws
(re-)integratie

Help mee: verbetering uitwisseling matchinggegevens

Wat is er mooier dan dat werkzoekenden goed gematcht kunnen worden op vacatures? Dat je vraag en aanbod écht goed bij elkaar kunt brengen? Daarvoor is het programma Verbeteren Uitwisselen Matchingsgegevens (VUM) gestart. Gemeenten, SW-bedrijven, werkgevers, SZW, UWV, VNG, werknemers en leveranciers trekken hierin samen op. Klantreizen en Service Blueprints zijn hierbij onmisbaar. Wil je meehelpen om die in kaart te brengen?

Lees artikel
Nieuws
Tozo

Tozo: behoud vertrouwen in mensen en begeleid zzp’ers

Verrekenen. Controleren op fraude. Alert zijn op risicoaanvragers. De teneur van het derde Rondetafelgesprek Tozo op 23 juni 2020 van beroepsvereniging SAM was heel anders dan in de twee voorgaande sessies. SAM-directeur Ido van der Meulen: ‘Half april liet staatssecretaris Van Ark nog weten mensen aan te moedigen de Tozo aan te vragen. Er moest vooral niet te veel worden gecontroleerd. Nu wordt er ingezet op handhaving en controle. Op deze manier loopt de dienstverlening vast.’

Lees artikel
Nieuws
Algemeen

Doe mee: onderzoek naar jouw werk in de praktijk

SAM en de Stichting Beroepseer werken samen aan een publicatie over het echte werk van de uitvoerder in de praktijk. Wat is het kompas waarop de uitvoerende professional vaart? Beroepseer gaat over beroepstrots en de erkenning van het feit dat het een ingewikkeld vak is. Wat verstaat de professional onder zijn echte werk, in relatie tot de overheid, de burger en zichzelf? Doe mee met het onderzoek van SAM en de Stichting Beroepseer.

Lees artikel
Nieuws
Kwaliteit professionals

Privacy moeilijk aspect bij meervoudige problematiek

De leden van SAM, uitvoerders in het publieke sociaal domein, hebben met grote regelmaat te maken met inwoners met problematiek op meerdere terreinen. Een integrale ondersteuning zou hen beter kunnen helpen. Het wetsvoorstel Aanpak meervoudige problematiek sociaal domein richt zich met name op de privacy en de instelling van een niet-acuut meldpunt. SAM onderstreept dat privacy voor álle inwoners belangrijk is. Er is voor gekozen om geen strikt technisch-juridische opmerkingen te plaatsen bij het wetsvoorstel. Als uitvoerders in het sociaal domein concentreert SAM zich vooral op vragen die er leven over de doelmatigheid en de randvoorwaarden.

Lees artikel
Nieuws
Handhaving

Uitvoerders: zorg voor eerlijke toekenning Tozo

De partnertoets is erg welkom én uitvoerbaar in Tozo-2: partnergegevens staan immers in Suwinet. Het is voor uitvoerders moeilijk te verkroppen dat een alleenstaande zzp’er 1000 euro krijgt en iemand met een goedverdienende partner 1500 euro. Uitvoerders zijn alert en vragen door. SAM (voorheen de BvK) hield afgelopen week twee online Rondetafelgesprekken: een samen met het ministerie van SZW over de Tozo en een over handhaving. De opbrengsten uit het Rondetafelgesprek over de Tozo noemde het ministerie dan ook ‘zeer waardevol’.

Lees artikel

Onze nieuwsservice

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws en ontvang de agendaservice.