Actueel

Nieuws
(re-)integratie arbeidsmarkt

Help mee: verbetering uitwisseling matchinggegevens

Wat is er mooier dan dat werkzoekenden goed gematcht kunnen worden op vacatures? Dat je vraag en aanbod écht goed bij elkaar kunt brengen? Daarvoor is het programma Verbeteren Uitwisselen Matchingsgegevens (VUM) gestart. Gemeenten, SW-bedrijven, werkgevers, SZW, UWV, VNG, werknemers en leveranciers trekken hierin samen op. Klantreizen en Service Blueprints zijn hierbij onmisbaar. Wil je meehelpen om die in kaart te brengen?

lees artikel
Nieuws
Tozo

Tozo: behoud vertrouwen in mensen en begeleid zzp’ers

Verrekenen. Controleren op fraude. Alert zijn op risicoaanvragers. De teneur van het derde Rondetafelgesprek Tozo op 23 juni 2020 van beroepsvereniging SAM was heel anders dan in de twee voorgaande sessies. SAM-directeur Ido van der Meulen: ‘Half april liet staatssecretaris Van Ark nog weten mensen aan te moedigen de Tozo aan te vragen. Er moest vooral niet te veel worden gecontroleerd. Nu wordt er ingezet op handhaving en controle. Op deze manier loopt de dienstverlening vast.’

lees artikel
Nieuws
Algemeen

Doe mee: onderzoek naar jouw werk in de praktijk

SAM en de Stichting Beroepseer werken samen aan een publicatie over het echte werk van de uitvoerder in de praktijk. Wat is het kompas waarop de uitvoerende professional vaart? Beroepseer gaat over beroepstrots en de erkenning van het feit dat het een ingewikkeld vak is. Wat verstaat de professional onder zijn echte werk, in relatie tot de overheid, de burger en zichzelf? Doe mee met het onderzoek van SAM en de Stichting Beroepseer.

lees artikel
Nieuws
Vereniging

SAM zoekt een voorzitter: tijd om bestuur compleet te maken

SAM is er! En SAM heeft ruimte voor een nieuwe voorzitter. Met de verandering van de BvK in SAM is ook het bestuur uitgebreid en zijn er wat verschuivingen in taken geweest. De huidige voorzitter neemt deze taak momenteel waar. Nu SAM er is, is het ook tijd om deze functie definitief te vervullen. SAM is een jonge vereniging die zich snel ontwikkelt tot een belangrijke speler in het bredere sociaal domein waaraan meer en meer autoriteit wordt toegekend.

lees artikel
Nieuws
Kwaliteit professionals

Privacy moeilijk aspect bij meervoudige problematiek

De leden van SAM, uitvoerders in het publieke sociaal domein, hebben met grote regelmaat te maken met inwoners met problematiek op meerdere terreinen. Een integrale ondersteuning zou hen beter kunnen helpen. Het wetsvoorstel Aanpak meervoudige problematiek sociaal domein richt zich met name op de privacy en de instelling van een niet-acuut meldpunt. SAM onderstreept dat privacy voor álle inwoners belangrijk is. Er is voor gekozen om geen strikt technisch-juridische opmerkingen te plaatsen bij het wetsvoorstel. Als uitvoerders in het sociaal domein concentreert SAM zich vooral op vragen die er leven over de doelmatigheid en de randvoorwaarden.

lees artikel
Nieuws
Handhaving

Uitvoerders: zorg voor eerlijke toekenning Tozo

De partnertoets is erg welkom én uitvoerbaar in Tozo-2: partnergegevens staan immers in Suwinet. Het is voor uitvoerders moeilijk te verkroppen dat een alleenstaande zzp’er 1000 euro krijgt en iemand met een goedverdienende partner 1500 euro. Uitvoerders zijn alert en vragen door. SAM (voorheen de BvK) hield afgelopen week twee online Rondetafelgesprekken: een samen met het ministerie van SZW over de Tozo en een over handhaving. De opbrengsten uit het Rondetafelgesprek over de Tozo noemde het ministerie dan ook ‘zeer waardevol’.

lees artikel
Nieuws
Algemeen

BvK is SAM geworden

De BvK heeft een gigantische ontwikkeling doorgemaakt. We zetten in op een veel grotere doelgroep, richten ons op professionalisering van alle uitvoerders én werken aan een sterkere positie voor de uitvoerders in het beleid. Tijd voor een nieuwe naam en uitstraling. Vanaf vandaag, maandag 25 mei 2020 heten we SAM, de beroepsvereniging voor uitvoerders in het publieke sociaal domein. SAM is geen afkorting maar een naam. De beroepsvereniging heet SAM. De eerste drie letters vormen ook nog het eerste deel van ‘samen’.

lees artikel
Nieuws
Algemeen

Directeuren: NVVK en SAM trekken samen op

Juist nu, in deze coronacrisis, is samenwerken en van elkaar leren nóg belangrijker. Dat zeggen Geert van Dijk (directeur NVVK) en Ido van der Meulen (directeur SAM) bij de lancering van SAM, beroepsvereniging voor uitvoerders in het publieke sociaal domein. Dat nu schulddienstverleners ook tot deze doelgroep behoren, is dan ook niet verrassend.

lees artikel
Nieuws
Kwaliteit professionals

Op zoek naar het gezag van uitvoerders: doe mee!

Stichting Beroepseer gaat op zoek naar het vakmanschap en gezag van de uitvoerende professional in het sociaal domein. Dat gebeurt samen met de BvK omdat wij er zijn voor alle professionals die sociale wet- en regelgeving uitvoeren: klantmanagers, re-integratiebegeleiders en jobcoaches, schuldhulpverleners en consulenten Wmo of jeugdzorg. Alle professionals dus die direct contact hebben met burgers die in afhankelijk zijn van de overheid. Jij kunt meedoen!

lees artikel

Onze nieuwsservice

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws en ontvang de agendaservice.